(VG): Et mannskap på fire var om bord på flyet, som var ute på et treningsoppdrag i forbindelse med Nato-øvelsen Cold Response.

– Politiet har nå i natt cirka klokken kl 01.30 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet er omkommet. Så langt politiet er kjent med er alle fire av amerikansk nasjonalitet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i en pressemelding lørdag morgen.

Politiet har tidligere opplyst at det er redningshelikopter som har gjort observasjoner og ser store skader på flymaskinen. I tillegg er det fortsatt kaldt og dårlig vær i området.

– Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det, sier operasjonslederen.

Politiet opplyser også at Forsvaret varsler og følger opp de pårørende.

Havarikommisjonen og krimteknikere fra Kripos kommer etter planen til stedet lørdag. Politiet har også en regional ID-gruppe som Kripos kan bistå ved behov.

– Amerikanere om bord

Flyets siste kjente posisjon var på Saltfjellet.

De skulle etter planen ha landet ved luftforsvarets base i Bodø rundt klokken 18 fredag ettermiddag, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Et redningshelikopter fanget opp et nødsignal, ifølge forsvaret.

Foto: Theodor Haugen / Forsvaret

Den amerikanske marinen sier til VG at de kjenner til hendelsen.

– Årsaken til hendelsen er under etterforskning. Vi samarbeider med norske myndigheter som leder denne operasjonen, sier pressekontakt Jacob Sugg.

Han vil ikke bekrefte hvorvidt mannskapet om bord var amerikanere. Utover det ønsker de foreløpig ikke å si mer.

Forsvarssjefen: Mine tanker går til de etterlatte

Like før klokken 18.30 fikk Hovedredningssentralen i Nord-Norge melding om at flyet var savnet.

– Vi iverksatte umiddelbart ressurser for å søke i det aktuelle området de skulle fly, sier Ringen.

Den siste gangen forsvaret hadde radarkontakt med flyet var klokken 16.20, ifølge politiet. Flyet hadde et mannskap på fire og var ute på et treningsoppdrag i Nordland. Det var på vei nordover til Bodø.

– I går ettermiddag fikk jeg melding om at et amerikansk fly var savnet og ikke hadde ankommet Bodø i henhold til opprinnelig plan. Jeg fryktet det verste, men håpte i det lengste på bedre nyheter, sier forsvarssjef general Eirik Kristoffersen.

– Søk- og redningsoperasjonen fant det som var et ulykkessted. Nå er det dessverre bekreftet at mannskapet om bord i det amerikanske flyet omkom i ulykken. Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, sier Kristoffersen.

Flyet er et Bell-Boeing V-22 Osprey-fly. Det er et amerikansk tomotors militært fly som tar av og lander som et helikopter og dreier motorene og flyr som et fly når det er i lufta.

Siden flytypen ble tatt i bruk av det amerikanske forsvaret i 2007, har de vært involvert i 28 ulykker av ulik alvorlighetsgrad, ifølge The Aviation Safety Network.

Under tester da flytypen ble utviklet, var den involvert i fire dødsulykker, med til sammen 30 døde. 16 personer har mistet livet i Osprey-ulykker siden 2010.

HRS har ingen teorier eller indikasjoner på hva som kan ha skjedd, eller om været kan ha noe med hendelsen å gjøre.

Ordfører: En tragedie

Flere enn 30.000 soldater fra 27 land deltar på den pågående Nato-øvelsen.

– Dette er en alvorlig hendelse, sier generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo, til VG.

Ordføreren i Beiarn kommune, Andre Kristoffersen, sier til VG at kommunen har vært orientert om utviklingen gjennom natten og at de er orientert om at de fire personene som var om bord i flyet er bekreftet omkommet.

– Det er en tragedie som har skjedd. Det er trasig. Gråtådalen, der ulykken skjedde, er mye brukt til flytrening siden det er få personer som bor der og langt til nærmeste vei, sier Kristoffersen.

Beiarn kommune stiller nå opp med all nødvendig hjelp, deriblant med redningspersonell og kjentfolk.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kondolerer etter flystyrten i Nordland sent fredag kveld. Det skriver han på Twitter.

– Vår dypeste medfølelse går til soldatenes familier og medsoldater i deres tropp, skriver Støre i kondolansen.

Havarikommisjonen er varslet

Oberstløytnant Ivar Moen, talsmann for Cold Response-øvelsen, henviste til Hovedredningssentralen fredag kveld, men bekreftet at hendelsen var i forbindelse med Nato-øvelsen.

– Flyet har operert ut fra Bodø de siste ukene i forbindelse med Cold Response, sier han til VG.

– Hvilken konsekvenser vil dette få for Nato-øvelsen?

– Det er altfor tidlig å si. Nå er det fullt fokus på redningsaksjonen, så får vi komme tilbake til det senere, sier han.

Forsvaret opplyser lørdag morgen at øvelsen fortsetter som planlagt etter flystyrten.