Antallet såkalte overvannsskader hos private og bedrifter har økt med 200 prosent på ti år, viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If.

– Det er nå skader for én milliard kroner i året i Norge knyttet til overvann i terrenget, særlig fra kraftige regnskyll. Dette kommer på toppen av naturskadene fra flom, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Analysebyrået TNS Gallup har på vegne av If Skadeforsikring spurt over tusen huseiere om blant annet drenering og nedløpet fra taket:

15 prosent av de spurte har opplevd ulike typer problemer knyttet til vann, hvorav halvparten sier at de har opplevd fukt i grunnmuren på grunn av dårlig drenering. Men når huseierne får spørsmål om hva som er deres neste utbedringsprosjekt, er det bare 1 prosent som oppgir drenering og 4 prosent som sier yttertak, takrenner og nedløp.

- God drenering rundt huset er et av de beste skadeforebyggende tiltakene en boligeier kan gjøre. Klimaekspertene melder om at det kommer til å regne mer i Norge framover – og enkelte av regnværene kommer til å være av det ekstreme slaget, sier skadeinspektør Erik Kogstad i If.

- God drenering på egen tomt er et viktig forebyggende tiltak for å unngå vann i kjelleren. Flere huseiere bør også overveie å få installert en såkalt tilbakeslagsventil, slik at avløpsvannet ikke slår inn i boligen gjennom såkalt delt avløpsnett ved ekstreme regnskyll, sier han.

Åtte tips for å unngå vann i kjelleren:

  • Ta en runde rundt huset minst en gang i måneden for å sjekke forholdene

  • Sjekk at rister og sluk på egen tomt og i nærområdet er rene for løv, rusk og rask

  • Rengjør takrenner og nedløp minst en gang i året

  • Snakk med kommunen om hvor vannet beveger seg i ditt nabolag

  • Sikre at terrenget faller bort fra grunnmuren

  • Se til at det er ryddig rundt grunnmuren, og unngå blomsterbed inntil huset

  • Tenk deg nøye om før du velger et vanntett dekke, som asfalt, på gårdsplassen

  • Vurder tilbakeslagsventil i sluk i kjeller, for å unngå at vann kommer opp fra kloakken ved kraftige regnskyll (Kilde: If)