Torsdag formiddag var det var hektisk jobbing på det samiske friluftsmuséet Gállogieddi før ettermiddagens offisielle åpning av årets Márkomeannu.

Produsent for årets festival, Anne Henriette Hætta Reinås, virket overraskende avslappet og kunne fortelle at alt var under kontroll, bortsett fra åpningstalen hennes som måtte finpusses.

Variert program

– Vi har en ekstremt dyktig stab på omkring 60 personer i tillegg til mange frivillige, og vi er absolutt i rute.

– Alt ser ut til å gå etter programmet, bortsett fra filmen «Bboy for life» som blir vist en time tidligere enn planlagt. Som vanlig er ikke forhåndssalget av festivalpass så stort, for de fleste kjøper pass når de kommer.

Festivalprogrammet er veldig variert, og jeg anbefaler folk å få med seg mer enn bare sceneshowene. Både seminarene, kulturskogen og «En smak av Sápmi far russisk side» burde friste de som kommer hit.

Dyktige produsenter

Eirik Larsen, som til daglig er leder for Samerådets menneskerettsavdeling, er styreleder for Márkomeannu.

Han har det økonomiske og arbeidsgiveransvaret for festivalen i tillegg til å jobbe med de strategiske planene for Márkomeannu.

– Siden det er valgår i år, kommer det en rekke politikere hit, og det blir også arrangert en politisk debatt her, forteller han.

Styrelederen er også fornøyd med årets forberedelser.

– Anne Henriette har gått inn i rollen som produsent mens Susanne Amalie Langstrand Andersen er ute i permisjon. Hun har gjort en strålende jobb, og jeg vil også berømme Susanne som hadde planlagt mye før hun tok permisjon. Susanne vil ikke være tilbake før neste års festival, så det kommende året vil Anne Henriette få sette sitt preg på Márkomeannu 2018.

Fantastisk festivalcamp

Det ventes et stort publikum til helgas festival, og det kommer folk fra hele Sápmi.

Festivalcampen har fått ord på seg for å være veldig spesiell.

– Noen festivaldeltakere kom allerede på onsdag for å få de beste plassene. I fjor gjorde vi en markedsundersøkelse, og mange oppga at de kom hit først og fremst på grunn av den fantastiske campen. Vi regner med at stemninga på campen i år blir minst like god som tidligere, sier styrelederen og produsenten for årets Márkomeannu.

FRIVILLIGE: En rekke ungdommer jobber som frivillige på årets Márkomeannu. Foto: Per Jan Pedersen
UTSTILLING: Tone Elvebakk er prosjektleder for fotoutstillinga «Foto og fortellinger». Den består av over 30 bilder med tekster og er Várdobáikis bidrag til markeringa av det samiske 100-års jubileum. Under oppsettinga av utstillinga hadde hun hjelp av Lemmet Mahtte Eira Sara. Foto: Per Jan Pedersen
BRANNSIKKERHET: Stina Aslaksen kommer fra Vesterålen, men er opprinnelig fra Karasjok. Hun jobber som frivillig på Márkomeannu og fikk som alle andre frivillige instruksjon i hvordan brannsikkerheten skal ivaretas under festivalen. Foto: Per Jan Pedersen