Varaordfører i Narvik, Geir Ketil Hansen, har god tro på at et nytt felles regionråd, kan få stor betydning i utviklingen av en felles stor-region framover.

- Om rådet gis myndighet kan det bli en sterk pådriver for utvikling og vekst. Et nytt felles råd kan få en langt større betydning for utviklingen i regionen, enn det har gjort så langt, sa Hansen.

Han foreslo at man sammen lager en intensjonsavtale. Han var også inne på at man kan danne et felles fond for utvikling, som et nytt råd kan styre. Han understreket at han tror det er lurt at de er i forkant av fylkessammenslåingen.

Harstad-ordfører og nestleder i Sør-Troms regionråd, Marianne Bremnes, er heller ikke i tvil om at et nytt felles råd kan få stor betydning, med to såpass store byer i ett råd.

- Et nytt råd vil få en helt annen påvirkningskraft. Om vi trenger et år ekstra for å få det til, så går det bra. Det viktigste er at det blir gjort, sa Bremnes.

Opprinnelig ambisjon var å slå sammen rådene fra 1. januar 2019.

Men på bakerste benk satt Ibestad, Salangen og Kvæfjord, som ikke er kommet så langt i prosessen. De er opptatt av at de må forankre dette i kommunene først.

Les også: Salangen i tenkeboksen

- Det blir ikke riktig at vi starter denne debatten med å diskutere dato. Det blir som å sette dato før bryllupet, før man har blitt helt enige om man skal gifte seg, sa Dag Sigurd Brustind, ordfører i Ibestad.

Han var opptatt av at de må gå inn i materien, og få på plass en avtale om hva de er enige om, som de kan ta tilbake til kommunene sine først. Brustind mener det også har betydning for en eventuell sammenslåing, at nye Narviks sammenslåing er lagt på is inntil videre, fordi det kan ende med at flere kommuner skal inn, noe som gjør et nytt felles råd veldig stort.

Tonene fra Narvik-politikerne er at det ikke betyr noe for prosessen, om det blir noe av nye Narvik eller ei. De vil slå sammen regionrådene likevel.

Les også: Fortsatt gira på å slå seg sammen med Sør-Troms

- Hvis det blir to kommuner til, så blir rådet nesten like stort som et fylkesting, og vanskelig å håndtere. Min mening er at det er ordførerne som skal sitte i rådet, sa Brustind.

Eva Ottesen, ordfører i Gratangen, sa at hun syntes det høres ut som det er litt strekk i laget i Sør-Troms, selv om alle i Ofoten virker innstilt på sammenslåing. Hun mener en sammenslåing fra 1. januar 2019 ikke er realistisk.

Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen mener at saksutredningen ikke er grundig nok for dagens debatt.

- Jeg er hundre prosent sikker på at en sammenslåing er fornuftig, og jeg kunne gått for en sammenslåing i morgen. Men slik er det ikke for alle, så jeg håper vi kan bruke dagen til å diskutere hva som er vanskelig, sier Kristiansen.

Tor Asgeir Johansen, leder av Ofoten regionråd, ville spore debatten inn i en mer positiv retning.

- Vi skulle gjerne fått dette til allerede fra 2019. Vi foreslår ikke dette for å være «trollat», men for å være sterke i lag. Men om vi ikke får dette til før i 2020 så er det absolutt et levelig kompromiss, sier Johansen, som også er ordfører i Tysfjord.

Debatten fortsetter nå på Thon hotels i Harstad.