Det sa kommunalsjef Rita Johansen da helse- og omsorgsutvalget drøftet omstilling og utvikling innenfor sektoren for å få ned kostnadene. Kommunen brukte i fjor 70 millioner kroner mer på sektoren enn sammenlignbare kommuner. En analyse foretatt i fjor viser at helse- og omsorgstjenesten sliter med høyt sykefravær.

Mye å spare

Det var Frps Svein Kristian Løtveit som tok opp det høye sykefraværet i kommunen. Han viste til at kommunen kan spare ti millioner kroner i året bare ved å redusere sykefraværet med ett prosentpoeng.

Rita Johnsen slo fast at det er stort fokus på å få ned sykefraværet i tjenesten.

– Ledere forteller at de jobber og jobber for å redusere sykefraværet, men uten å lykkes. Men da har de ikke gjort de rette tingene, sa Johnsen.

I går slapp personalsjef Max Jenssen gladnyheten om at sykefraværet i kommunen som helhet har gått betydelig ned. Tredje kvartal var det gjennomsnittlige fraværet i kommunen på rekordlave 6,3 prosentpoeng.

– Målrettet arbeid har gitt resultater, skriver en fornøyd personalsjef Max Jenssen i en pressemelding. Sykefraværet er nå på rekordlave 6,3 prosent.

Et godt signal

Fraværet ble redusert med 1,1 prosentpoeng fra tredje kvartal 2015 til samme periode i år. Hele nedgangen skyldes at færre ansatte har vært langtidssykemeldt. Korttidsfraværet – det vil si egenmeldt fravær og sykemelding i arbeidsgiverperioden) er på samme nivå som i fjor.

– Dette er et godt signal til ansatte, tillitsvalgte og ledere i arbeidet med å etablere et permanent lavt sykefravær, påpeker Max Jenssen.

Kommunen kan glede seg over at fraværet innfor de største områdene utvikler seg positivt. Barnehagene hadde i de aktuelle periodene en nedgang i sykefraværet fra 8,5 prosent til 7,5 prosent. Skolene hadde også en markant nedgang fra 5,1 prosent tredje kvartal i fjor, til 3,9 prosent på samme tid i år.

Helse og omsorgssektoren ligger derimot på samme nivå som i fjor – 9,4 prosent fravær.