Politiet i Nordland fikk melding fra AMK om knivstikking på en privatadresse i Sørfold kommune i Indre Salten klokken 04.52 natt til første nyttårsdag.

De responderte på denne meldingen som en PLIVO-hendelse, som betyr at politiet anså det som pågående livstruende vold og at alle nødetater rykker ut.

Første patrulje var på stedet en drøy halvtime senere, klokken 05.25.

I huset fant politiet fem personer. En mann og en kvinne i 40-årene og en mann i slutten av tenårene ble bekreftet døde på stedet. Et skadet barn ble fløyet til Nordlandssykehuset i luftambulanse. I tillegg var det et annet barn på stedet som var uten fysiske skader.

Det er en familiær relasjon mellom de involverte.

Ingen av de involverte er kjent for politiet fra tidligere, opplyser politiadvokat Kristine Pedersen til VG.

– Dette er en dypt tragisk hendelse med både fornærmede og etterlatte, det er mange som skal ivaretas. Våre tanker går først og fremst til dem, sier politiadvokaten.

Barnet som var uten fysiske skader er avhørt av politiet.

Vet du noe om hendelsen? Tips VG på 2200@vg.no

Nyttårsfeiring

Til VG ønsker ikke Pedersen å gå ut med opplysninger om hva som ligger til grunn for at politiet mener at den antatte gjerningspersonen er blant de døde.

– Det ønsker jeg ikke å si noe om nå av hensyn til de pårørende. Dette har nettopp skjedd, og det er flere pårørende vi må ivareta før vi kan si noe om det, sier hun.

Foto: Jan Langhaug/VG

Pedersen sier at det har vært en sammenkomst i huset tidligere på kvelden.

– Det har vært en nyttårsfeiring tidligere, men når vi kommer på adressen er det kun de fem personene som er der, sier hun.

Hun sier at det var en av personene på stedet som varslet AMK om hendelsen.

For tidlig å si noe om motiv

Advokat Anne Cathrine Præsteng bekrefter overfor VG at hun er oppnevnt som bistandsadvokat, men ønsker ikke å uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag uttalte etterforskningsleder Erling Johannessen:

– Selv om vi ser gjerningsmannen er blant de døde på stedet, så ser vi etter om det kan være alternativer til den hypotesen vi nå mener er den sterkeste. Vi prøver å tilstrebe høy kvalitet i etterforskningen, det innebærer også at vi søker å ivareta de pårørende og etterlatte på så god måte som mulig.

Kripos er på vei til stedet for å bistå Nordlandspolitiet i etterforskningen.

Etterforskningslederen sier at det er for tidlig å si noe om motiv for drapene.

– Det vil bli forsøkt avklart gjennom politiets etterforskning.

Ordfører: – Dypt tragisk

Ordfører Kolbjørn Mathisen (Ap) i Sørfold kommune holder mandag ettermiddag pressekonferanse:

– Det har vært en alvorlig hendelse i vår kommune. Det er dypt tragisk. Vår oppgave er å ivareta befolkninga i Sørfold. Våre tanker går først og fremst til alle pårørende og berørte. Vi er en liten kommune der alle kjenner alle, og jeg oppfordrer alle til å vise medfølelse med hverandre, sier han.

– Hva var dine tanker når en så dramatisk hendelse kommer?

– Det er vanskelig å svare på, for å si det rett ut. Sånn er det.

Kommunen har satt krisestab og psykososialt kriseteam er aktivert. De har også fått  bistand fra nabokommunene og Røde Kors.

De har også åpnet rådhussalen for pårørende og andre berørte, hvor representanter fra kriseteamet kommer til å være til stede.