Det er 64 tingretter i Norge. Ved Trondenes tingrett er det to dommere og en dommerfullmektig, i tillegg til seks årsverk tilknyttet saksbehandling.

I disse dager nedsettes en domstolkommisjon som skal se på framtidens domstoler.

– De skal ser på hva domstolene skal behandle, hvor store de skal være og hvor de skal ligge. Vi har en krevende geografi her i landet og det må være slik at brukerne har en viss grad av nærhet til domstolen, som samtidig skal ha en sterk faglig ryggrad, sier Kirsti Ramberg, som mener en løsning er å gjøre som lagmannsretten.

– De reiser ut og setter rett. Vi kan også reise ut og møte folk der de er, i større grad enn at brukerne skal komme til oss. Det skal utvalget vurdere, sier hun.

Skal spare

Domstolene over hele landet har fått beskjed om å spare. Det er ikke bare en enkel manøver for sorenskriveren.

– Vi er offer for avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE) som innebærer at alle blir pålagt å spare. For oss utgjør det 200.000 kroner i 2017. Det er bare én måte å klare det: Å holde stillinger ubesatt når noen slutter, sier Ramberg.

Det betyr samtidig at det ikke er midler til overtid, noe som i sin tur betyr økt saksbehandlingstid når det samtidig registreres flere straffesaker.

– Vi synes ikke vi skal omfattes av ABE-reformen for her er det ikke mer å hente. Tvert imot. Vi har behov for flere ansatte. Vi rår ikke over sakstilgangen og særlig på straffesaker er den økende, sier hun.

Saksbehandlingstiden øker

Statistikken for fjoråret i Trondenes tingrett viser at saksbehandlingstiden er akseptabel. For tvistesaker var den gjennomsnittlig 5,9 måneder, altså under normen på seks måneder.

I meddomssaker falt det avgjørelse etter 3,9 måneder. Her er normen tre måneder. I enedomssaker hadde Trondenes tingrett imponerende 13 dagers saksbehandlingstid. Normen er 30 dager.

Statistikken for enedomssaker til tross, saksbehandlingstiden vil endre seg i negativ retning.

– Foreløpig ser det bra ut, men vi er forberedt på at saksbehandlingstiden kommer til å øke.

– Det handler om rettssikkerhet. Det er ei belastning å ha ei sak man venter på. Og alt av bevis svekkes i kraft når det går lang tid. Ferskvare sikrer rettssikkerheten.

– Det behøver ikke bare handle om lang liggetid hos politiet, men også i domstolene. En tingrett la da også vekt på lang liggetid i domstolen når straff skulle fastsettes, sier Kirsti Ramberg.