NUK er en del av Festspillene i Nord-Norge, og er et kunst- og kulturtilbud for nordnorsk ungdom på tvers av kjønn, religion, etnisitet og funksjonsevne. Deres arbeid med inkludering av denne typen har imponert Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge såpass mye at de har invitert staten med på ei felles satsing på dette.

– Tar ungdom på alvor

– Festspillene har med NUK tatt ungdoms kunstneriske utviklingspotensial på alvor, gjennom høyt faglig nivå og strenge kvalitetskriterier. Samtidig bruker de kunst som verktøy for integrering og har skapt et unikt likeverdig tilbud for unge med nedsatt funksjonsevne, sier Sigrid Ina Simonsen (Ap), fylkesråd for kultur og næring i Troms.

NUK mottar i dag ingen egen finansiering og er i sin helhet finansiert av Festspillene i Nord-Norge. Landsdelsrådet for kultur har derfor invitert helseminister Bent Høie og kulturminister Trine Skei Grande til å være med på en delvis statlig finansiering av NUK.

– Ved denne satsingen gjør Festspillene et banebrytende arbeid, men nå ber vi staten om hjelp til fortsettelsen, sier Aase Refsnes (SV), fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland fylkeskommune.

– Nasjonal kunnskapsdeling

NUK startet i 2016 en stor omstruktureringsprosess og inngikk samtidig et langsiktig samarbeid med UiT Norges arktiske universitet om et forskningsprosjekt med helse og kultur i fokus. I år hadde NUK en helt ny struktur, som er mer tverrfaglig og mer i tråd med Festspillenes øvrige satsing.

– Erfaringene dokumenteres av forskerteamet og legger grunnlaget for videre utprøving og tilpasning. Resultatene vil gi en unik erfaring og kompetanse med nasjonal betydning. De vil legge grunnlaget for stor grad av kunnskapsdeling og tilgjengeliggjøre metodikk i et nasjonalt perspektiv, sier Landsdelsrådet.

– Prosjektet understreker også festivalens unike posisjon i Norge og viktigheten av å videreutvikle systematisk kompetanse innen integrerte kulturtiltak. Festivalen kan dessuten gi oss et godt grunnlag for kunnskapsdeling og tilgjengeliggjøring av metodikk i et nasjonalt perspektiv, sier Simonsen.

Sigrid Ina Simonsen, fylkesråd for kultur og næring i Troms. Foto: Frank R. Roksøy