Det sier ordfører Svein-Erik Kristiansen (H), i en kommentar etter at det ble kjent at en delegasjon fra US Navy besøkte flyplassen i forrige uke. I tillegg til Evenes, besøkte også den amerikanske delegasjonen  flystasjonen på Andøya.

Besøket er et ledd i forberedelsene til å lage en bedre infrastruktur for det amerikanske maritime patruljeflyet, P8 Poseidon, melder Forsvarsdepartementet.

- Positivt for Norge

Ifølge en pressemelding fra departementet er amerikanerne i en tidlig fase av planleggingen.

- Det er selvfølgelig positivt for Norge dersom de kan bidra til å bygge opp en framtidig base for nye maritime patruljefly i Norge, men foreløpig er det åpent, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til NTB.

Gjemble påpeker at dersom US Navy etablerer seg i Nord-Norge, må det samkjøres med norske planer for utviklingen av basestrukturen i landet.

Langtidsplanen først

Ordfører Svein-Erik Kristiansen (H), sier at han ikke har vært i kontakt med den amerikanske delegasjonen.

- Jeg vet derfor ikke noe om dette. Det er for øvrig ikke noen stor overraskelse at de nå ser på flystasjonen til dette formålet. Flystasjonen er bygd opp av amerikanerne og de kjenner forholdene godt, sier han.

Kristiansen sier at han nå har all sin oppmerksomhet rettet mot Stortingets behandling av langtidsplanen for Forsvaret.

- Dette er det viktigste akkurat nå. Vi må få vedtatt langtidsplanen slik den nå foreligger. Dette er det beste for hele regionen, sier han.

SMIL: Det var bare smil og glede da forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og ordfører Svein-Erik Kristiansen møttes på Evenes forleden om langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Odd Leif Andreassen Foto: Odd Leif Andreassen