Oberstløytnant Bjørn Tore Woll, som er tillitsvalg for Norges offisersforbund (NOF) i Sør-Troms og Nordland, vet nesten ikke hvor han skal begynne når vi ber om en vurdering av de store endringene i Forsvaret, sett fra NOFs side. Han starter imidlertid slik:

– Vi har forståelse for at Forsvarssjefen må prioriterere og komme opp med et forsvar innenfor de økonomiske føringene som er lagt. Men vår mening er at det legges opp til en nedbygging av Forsvaret i alle alternativene. Og det mener vi må stanses.

Feil signal

Woll er kritisk til forslagene som innebærer at Forsvarets musikkorps Nord-Norge, Åsegarden og kystjegerne ser ut til å forsvinne.

– Forsvarssjefen vil legge ned flere korps, blant annet i Harstad, og samle musikerne i sør, sier han og forklarer hvorfor musikk er viktig.

– Musikken har en viktg rolle i det sikkerhetspolitiske samarbeidet med Russland. De har et musikalsk samarbeid og det er en av mange faktorer som bidrar til samarbeidet mellom nasjonene, noe som i sin tur er viktig med tanke på stabilitet.

– Når det gjelder Åsegarden og alliert treningssenter så kan man selvfølgelig si at de allierte kan finne andre steder å trene, men det er helt feil signal til allierte når vi må satse på mer og bredere støtte fra dem i en krise eller krig.

Den NOF-tillitsvalgte er også kritisk til at Kystjegerkommandoen på Trondenes er foreslått nedlagt.

– Kystjegerne er foreslått nedlagt i alle alternativer fra Forsvarssjefen. Jeg stiller spørsmål ved om det er så lurt, gitt at kystjegerne er en av de mest gripbare avdeligene med en særdeles stor kompetanse og erfaring fra internasjonale operasjoner til lands og til vanns, i tillegg til at de har en nøkkelrolle kystforsvaret av Nord-Norge.

– Med den nye situasjonen i og utenfor Europa trenger vi styrking av Forsvaret og ikke reduksjon, slår Woll fast.

Ikke krisemaksimering

Noen tenker kanskje at Forsvarssjefen krisemaksimerer for å få politikerne til å bevilge mer penger til Forsvaret. Men det mener Bjørn Tore Woll ikke er tilfelle.

– Jeg er fagmilitær og kan forsikre at forsvarssjefen ikke krisemaksimerer. De siste 20 årene har vi hatt omstiling i Forsvaret. Forsvarssjefen skal ha ros for å si at dette er det han har penger til. Det er politikerne som må våkne opp. Det Forsvarssjefen skisserer er en nedbygging av Forsvaret, og det kan vi ikke godta, sier han.

– Og en ting som bør bekymre politikere i Nord-Norge er at det virker som om det pågår en styrt flytting av virksomheter fra nord til sør. Og det til tross for at et uavhengig ekspertutvalg nedsatt av forsvarsministeren mener at man må styrke etterretning og overvåking. Jeg mener det motsatte er tilfelle i forslaget, sier Bjørn Tore Woll, som avslutter slik:

– For vår region er det krise – en forsvarsmessig krise. Samfunnet har behov for et forsvar som virker. Det er jo ikke Forsvaret som har et forsvar – det er det samfunnet som har. Det betyr at politikerne og borgerne må ta et ansvar for å sikre at vi har et troverdig forsvar. Og det koster penger.