– Dette kundetorget blir det eneste innebygde i Nord-Norge, sier Kirsti Hienn, administrerende direktør i Hålogaland Ressursselskap (HRS).

– Vi går inn i nytt sorteringssamfunn med gjenbruk og ombruk, der vi må sortere mye mer enn vi har gjort tidligere, og får en unik mulighet til det med nytt kundetorget, legger hun til.

Onsdag signerte hun kontrakt med Harstadbygg, som skal bygge det nye kundetorget i nye Stangnes miljøpark, i løpet av tre måneder. Et oppdrag på rundt 12,5 millioner kroner.

– Det er klart vi var veldig interesserte i å få denne jobben, og er glade for det ettersom det er hard konkurranse om alle oppdrag. Vi holder til vegg-i-vegg med miljøparken, og er allerede i gang med å grøfte for rampen, sier Eirik Steinjord, daglig leder i Harstadbygg AS.

Totalkostnad 16 mill.

HRS har også valgt lokal leverandør Hinnstein AS som rådgiver på faglig, teknisk kompetanse i prosjektet. Til sammen koster det nye kundetorget HRS rundt 16 millioner kroner, men det skal ikke påvirke renovasjonsavgiften i særlig grad, at Harstad får et hypermoderne anlegg.

– Prosjektet finansieres innenfor rammen som eierkommunene har satt. Det vil eventuelt være snakk om en marginal økning, sier Gerard Zuidhoek, prosjektleder bygg og anlegg i HRS.

HRS tar i bruk stålhallen der Elektroretur holdt til, og bygger dette om til et bruktsenter, der to biler kan kjøre inn i bredden. I hallen kan kundene sortere for eksempel barnevogner, sykler, møbler eller annet som kan tas i bruk av andre. Her blir det også mottak og sortering av farlig avfall, som for eksempel sprayflasker, glass og vinduer, samt eget område for levering av elektrisk utstyr.

Gjenbruk

Innendørs kan man også forsyne seg av det andre har levert, som man selv ser nytte i. De etableres en ordning for hvordan dette skal skje i praksis, før det nye kundetorget tas i bruk.

Når du kjører ut av hallen på andre siden, kommer du til en stor rampe med tak bygget over nedsenkede konteinere, der man kan levere større avfall som jern og trevirke. Her skal det være god plass til å stoppe bilen ved de ulike konteinerne, mens andre biler kan passere.

– Det blir god plass for trafikkavvikling, da to biler kan kjøre ved siden av hverandre hele veien. Vi får en helt annen logistikk på hele området, mener Zuidhoek.

Litt forsinket

Målet til HRS var egentlig å få på plass dette kundetorget i fjor. Men ettersom de måtte ut med ny anbudsrunde da de første planene ble forkastet, så har det tatt tid.

– Men vi er ikke så forsinket. Dessuten kommer resultatet til å bli veldig bra, sier Hienn.

Åpningstider

Kundetorget etableres i første del av området der man i dag kjører inn til Stangnes Miljøpark, noe som gir HRS anledning til å stenge av resten av anlegget ved behov.

– Det gir oss også helt andre muligheter til å utvide åpningstidene. Nå skal vi diskutere med eierkommunene hvordan vi legger opp åpningstidene, men det er klart at om vi skal øke åpningstidene, så må vi ha en bemanning som takler det, sier Hienn.

I dag har de utvidet åpningstid på mandager, men fra 28. april starter de også med åpent på lørdager.

HER KOMMER TORGET: Arnt Marius Eriksen, byggherreombud Hinnstein AS, Gerard Zuidhoek, prosjektleder HRS, Kirsti Hienn, adm.dir. HRS, Eirik Steinjord, daglig leder Harstadbygg og Sindre Botnmark, trainee HRS. Foto: Tone A. Karlsen