Hun berømmer initiativet til KrFs Per Pedersen Aps Kjetil Bjørkelund som har opprettet en støttegruppe for den syke asylsøkeren.

– Det vil være helt umenneskelig å flytte Gudissa. Jeg er utrolig glad for at hun har fått en ressurssterk støttegruppe som står på for henne. Hovedmålet må være å hjelpe damen med å skrive søknad om oppholdstillatelse, og forhindre at hun blir flyttet fra Harstad, sier Bremnes.

Fortjener et godt liv

Bremnes tror en støttegruppe kan utføre langt mer enn en ordfører i slike saker.

Hun håper at folk støtter opp om innsamlingsaksjonen som støttegruppa har iverksatt for den etiopiske damen. Gudissa lever i dag under fattigdomsgrensen. Hun får bo på Harstad mottak, men må klare seg med 2200 kroner i måneden. Pengene skal rekke til både mat, medisiner og legekonsultasjoner. Og siden damen har mange plager, går det mye penger til medisiner.

– Jeg håper vi på sikt kan gi Gudissa et botilbud i en kommunal omsorgsleilighet slik at hun endelig kan få et godt liv. Som ordfører skal jeg gjøre det jeg kan for å hjelpe til. Men forutsetningen er at hun får permanent oppholdstillatelse, sier Bremnes.

Flyttes for 10. gang

Ifølge Gudissas venn og tolk, Debritu Høgaas, har den skrøpelige og syke damen allerede blitt flyttet åtte-ni ganger i løpet av de årene hun har bodd i Harstad og på Borkenes. Inntil i sommer bodde hun i en mørk og kald kjellerleilighet like utenfor sentrum. Der satt hun nærmest isolert, og måtte hun ha hjelp for å komme seg ned trappene og inn i leiligheten. Forholdene var så ille at Gudissa bare ønsket å dø. Nå bor hun i et 15 kvadratmeter stort rom på Harstad mottak, og her trives hun godt.

– Her ser hun endelig dagslyset, og hun er blitt gladere og har fått bedre helse, sier Høgaas. Problemet er bare at mottaket skal legges ned innen utgangen av året. Da må Gudissa nok en gang flytte.

Støttegruppe har opprettet konto for Gudissa i Harstad Sparebank. Målet er å få inn så mye penger at de kan engasjere advokat som kan yte juridisk bistand til den hjelpeløse damen. Hun har bodd i landet i 14 år, men har ikke hatt krav på norskundervisning. Gudissa forstår derfor lite eller ingenting norsk.

Harstad Tidende skrev om Gudissa i onsdagens avis. Der gikk det fram at hun ønsket seg et TV slik at hun kunne lære seg norsk. Samme dag fikk støttegruppa melding om at TV er på vei.

– Det er allerede begynt å komme inn penger på bankkontoen i Harstad Sparebank. Vi håper og tror at mange vil hjelpe Almetu Gudissa, sier leder i støttegruppa, Per Pedersen.

Dette har skjedd

Almetu Gudissa (68) flyktet fra Etiopia til Norge for 13-14 år siden. Da var mannen blitt drept av regimet. Sønnene og datteren flyktet for å unngå å bli tatt til fange. Familien tilhører den forfulgte Oromo-stammen.

Mor ble tatt til fange og torturert, men slapp ut. Hun rømte landet og kom til slutt til Oslo. Her ble hun sendt til mottak i Kvæfjord før hun havnet i Harstad.

Den 68 år gamle damen har mange plager. Hun er nesten blind på det ene øyet, har astma, revmatiske plager og problemer med lungene.

Siden hun ikke har status som flyktning, mottar ikke Almetu offentlige pleie- og omsorgstjenester.

Nylig ble det stiftet en støttegruppe for Gudissa, med politikerne Per Pedersen og Kjetil Bjørkelund i spissen.

De har opprettet en bankkonto i Harstad Sparebank der givere kan bidra.

Formålet med støttegruppen er å bedre Almetus livssituasjon sosialt, økonomisk og helsemessig. Og jobbe for at Almetu får opphold på humanitært grunnlag. Gruppen har særlig fokus på at Almetu må få bedre boforhold når hun flyttes.