I løpet av få måneder er det Harstad-avdelingen av Redningsselskapet etablert i byen med mange frivillige og egen båt.

Ilddåp for oss

– Jeg er både spent og glad for at vi nå endelig er i gang her i Harstad. Vi startet opp i vår. Siden i mai er vi en gjeng her i byen som har øvd og gått kurs siden i mai, sier Tore Henriksen, som er leder av avdelingen i Harstad.

Lørdag formiddag ventet han og lagets medlemmer spent på å få demonstrert et redningsoppdrag.

Nærhet til havet

– Jeg er oppvokst på Tjøtta rett utenfor Harstad. Jeg har alltid hatt båt. Jeg har tilbrakt mye tid på sjøen opp gjennom årene. Viktigheten å ha en redningsbåt fra Redningsselskapet vil bety mye for mange som ferdes i båt, sier Tore Henriksen, som er en er av 20 medlemmer som godkjent redningsmenn i regi av Redningsselskapet i Harstad.

– Vi er rimelig fersk som lokalavdeling her i landet. Men i løpet av få måneder har vi blitt en avdeling på 44 frivillige, sier han, der han sitt om bord i redningsskøyta Kjøpstad. Fartøyet er 12 meter lang.

Den kom nordover fra oppdrag som reservebåt i Oslofjorden. Den har tidligere vært stasjonert på Aukra utenfor Nordmøre.

Båtfører

– Jeg er en av fem som er skolert som båtfører i redningsselskapet. Båten blir driftet av frivillige.

– Fra lørdag ettermiddag klokken seks vil båten være operativ. Vi har allerede på plass fem vaktlag av tre personer, sier Tore Henriksen, som er leder av redningskorpset i Harstad.

– Redningsselskapet er bygd på frivillighet. Jeg jobber til daglig i Stanley Security i Harstad, sier Tore Henriksen, som var på plass på kaia da en offisielle åpningen av Redningsselskapets stasjon i Harstad fant sted lørdag formiddag.

Generalsekretær i Redningsselskapet og en del av staben fra Oslo var på plass i forbindelse med den offisielle åpning. Det samme var ordfører Marianne Bremnes (Ap) og stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker (H). Begge har bidradd for å få Redningsselskapet etablert i byen med egen båt.

DEMONSTRASJON: RS Kjøpstad hadde øvelse da Redningsselskapet åpnet sin stasjon nummer 44 med egen båt i Harstad lørdag 21. september 2013. Foto: Tore Skadal
PÅ PLASS: Tore Henriksen er leder for Redningsselskapets avdeling i Harstad. Foto: Tore Skadal