Terje Erlid er egentlig pensjonist, men har de siste årene hjulpet flere titalls syke og skadde nordmenn hjem fra utlandet, selv om de mangler forsikring.

- Det startet med at jeg spurte en kollega om han kunne være med han å hente en hardt skadd ungdom i 20-årene i Thailand som hadde ligget flere uker på sykehus og som var vanskelig å få hjem. Siden da har det tullet på seg, sier Erlid til ht.no.

I fokus

De siste dagene har han kommet i medias fokus fordi han ønsker å hjelpe med å få hjem nordmannen i 50-årene som har ligget elleve måneder hardt hjerneskadd på et sykehus i Thailand.

- Det som er spesielt i denne saken er at mannen i 50-årene har ligget på et sykehus i en provins 45 mil øst for Bangkok i nesten ett år. Det er på tide å få han hjem til norske spesialister som har kompetanse på slike hjerneskader. For det er ingen tvil om at mannen har en alvorlig hjerneskade.

- Og i likhet med alle de andre vi har hentet hjem, har han ikke forsikring og er ikke en del av HELFO, sier Erlid.

Det er HELFO som refunderer utgifter i forbindelse med sykdom i utlandet. Men bare for de som er medlem i folketrygden. Det er ikke nordmannen i Thailand. Erlid sier det vil koste omtrent 300.000 kroner å hente mannen hjem.

- Det har vært et voldsomt engasjement etter at saken fikk oppmerksomhet i TV2. Det har strømmet på med folk som ønsker å bidra i kronerullingen som er startet. Det er mange medmennesker som synes det er galt at han ligger der nede enda og at man burde gjøre noe for å få han hjem. Jeg og teamet kan reise ned på kort tid og jeg har stor tro på å få denne mannen hjem snart.

Husk forsikring

Erlid har den siste måneden vært fire ganger i Thailand for å hjelpe pasienter. Han understreker alvorligheten med ikke å tegne reiseforsikring før du drar utenlands.

- Sørg alltid for å ha gyldig reiseforsikring og ved langtidsopphold være medlem av NAV Utland. Samtidig vil jeg gi et lite spark til forsikringsselskapene om at de på forsikringskortet, ikke bare i forsikringspapirene, skriver når forsikringen går ut. I mange tilfeller varer forsikringen kun et antall dager, og ikke alle får med seg hvor lenge det er. Ofte er de ekstra kronene bare bagateller mot ei sykehusregning på en million kroner, sier Erlid.

Når Erlid reiser ned for å hente skadde pasienter, reiser han sammen med en anestesilege og en intensivsykepleier. De tar rutefly hvor man må sette av seks til åtte seter til bårepasienten. I tillegg har de med seg medisinsk utstyr for å overvåke pasienten. De fleste gangene bruker de Thai Airways og Erlid roser flyselskapet for servicen. I tillegg til selve flyreisen på 11 timer ligger det mye forhåndsarbeid bak å få en pasient hjem.

- Pårørende til pasientene vet som regel ikke hva de skal gjøre når en slik episode oppstår. Men vi ordner logistikken fra a til å. Familiene trenger ikke å gjøre annet enn å betale kostnadene.

Erlid har en solid dose med internasjonal erfaring, og har hele tiden vært interessert i reise- og akuttmedisin.

- Det er en god opplevelse når en slik reise går bra. Jeg klarer rett og slett ikke å sitte i ro selv om jeg er pensjonist, smiler han.

Det er mange papirer som må fylles ut før pasienten kan tas ombord i flyet. Foto: Privat
Terje til venstre og Marius Filtvedt (anestesilege) til høyre. Foto: Privat
Terje Erlid til høyre og Andreas Andersen (anestesilege) til venstre. Foto: Privat