Nylig sa Arbeiderpartiet både i Finnmark og Troms nei til konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

Sjef for Statoil Drift Nord, Siri Espedal Kindem (51), har gått fra paneldebatt til paneldebatt og fortalt at verden trenger mer energi – og Norge trenger nye letearealer for å kunne holde opp produksjonen, og oljeselskapene har størst tro på Norskehavet og Barentshavet.

Men verken hun eller bransjen har klart å overbevise skeptikerne om å søke mer kunnskap om havbunnen.

Heldige

–Norge er heldig. Vi har en sokkel som er god å jobbe på, og har i snitt noen av de mest CO2-effektive olje- og gassfeltene i verden. For oss er det viktig å få konsekvensutredet Lofoten og Vesterålen. Vi ber ikke om mer. Men jeg ser at vi når ikke helt fram med vårt kanskje litt kjedelige industriperspektiv. Men vi skal ikke gi oss i denne debatten, sier Kindem.

Hun savner at flere fra industrien sier ifra.

–Vi har stått tydelige i denne debatten, men jeg ser at det kunne vært flere som sto fram. Vi har kanskje snakket for mye til vår egen menighet, nå når debatten går i et klima- og markedsperspektiv. Fra vårt ståsted har vi også verdiskapning og kompetansearbeidsplasser å tenke på.

- Vi tjener penger for oss og for landet. Det debatten ikke har handlet så mye om – men som Miljøvernforbundets Silje Lundberg har poengert – når oljeproduksjonen går ned, vil det påvirke vår levestandard. Det er det ikke så mange som snakker om.

Nord: – Harstadkontoret er spenennde, med alt fra leting til produksjon, sier Kindem.

Den nye oljen

Det er i enkelte andre sammenhenger snakket hva som blir den nye oljen for Norge. Realiteten er at det er ingenting.

–Derfor er det viktig at oljeindustrien kan leve i sameksistens med andre, noe leverandørkonferansen som nylig ble arrangert i Harstad var tydelig på, sier Kindem, og viser til at Statoil har flere gode eksempler både fra Hammerfest og utlandet der olje og fiskerier går hånd i hånd.

– God dialog er kjempeviktig, og konferansen i Harstad var viktig og spennende i så måte sier hun.

Robust

Kindem har vært såpass lenge i Statoil, at hun vet godt at bransjen går opp og ned. Det merkes kanskje aller best for leverandørindustrien. I Harstad er oppdragene halvert på kort tid.

– Vi må huske at Harstad har vært gjennom en boom, og nå kommer nedturen, nå når oljeprisen stuper og oljeselskapene effektiviserer. Men næringen er fortsatt større enn den var før boomen, sier hun, og registrerer samtidig at leverandørene har blitt mer opptatt av å kunne levere til flere bransjer, og slik sett få flere bein å stå på.

Forlenger

Statoil jobber med flere prosjekter i nord. For Norneskipet jobbes det med å forlenge produksjonstiden utover til 2030, og selskapet driver leting etter nye funn rundt eksisterende installasjoner. På Snøhvit bores det for tiden en ny produksjonsbrønn for å opprettholde kapasiteten inn til LNG-anlegget. Men det kanskje viktigste er arbeidet med Aasta Hansteen, om lag 300 km nordvest for Sandnessjøen. Plattformen som skal brukes blir verdens største sylinderformet flytende offshoreinstallasjon. Forventet oppstart er i 2018. I 2017 skal det gjøres en investeringsbeslutning for Johan Castberg om hvordan man produksjonen skal foregå.

–Her har det vært jobbet knallhardt med å få ned kostnadene dramatisk, så det er en spennende prosess, sier Kindem.

I tillegg skal selskapet kjøre i gang en letekampanje, så det er nok å gjøre.

–Statoil har vært i nord i 40 år, og enda er det bare fire anlegg i drift utenfor Nord-Norge Så ting tar tid. Man må virkelig være optimist skal man være i denne bransjen.