Etter at 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag, har ingen av partene vært villige til å sette seg ved forhandlingsbordet igjen.

Den norske Riksmekleren Mats Wilhelm Ruland opplyser fredag ettermiddag at han i løpet av de neste dagene vil invitere partene for å forsøke å finne en løsning mellom partene.

– Dette er en alvorlig konflikt som berører mange parter. Det er krevende for både arbeidstaker og arbeidsgiver. For å finne løsning må partene snakke sammen igjen, sier Ruland til VG.

Men så langt er situasjonen fastlåst, ifølge Riksmekleren.

– Det er ikke noe signal på at noen av partene er innstilt på å endre posisjon, men det må bevegelse til for å oppnå enighet, sier han.

TAR AV: SAS skal frakte strandede turister hjem fra ferie. De første flyene tar av fredag. Foto: Javad Parsa / NTB

Når VG snakker med Ruland i 17-tiden fredag, er det ikke avklart et tidspunkt for når de vil kalle inn partene.

Fredag ettermiddag har det heller ikke vært kontakt mellom partene, ifølge leder i SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang.

Foreslår bransjeavtale

SAS-sjef Anko van der Werff sier fredag til Dagens Næringsliv at han er villig til å forhandle om en bransjemessig avtale, dersom pilotene vender tilbake på jobb.

– En bransjeavtale blir ikke klart på to-tre uker. Men jeg appellerer til fagforeningene om å avblåse streiken og gi oss, la oss si tre-fire måneder, til å finne en langsiktig løsning, uttalte Werff til avisen.

Jan Levi Skogvang går hardt ut mot SAS-sjefens utspill, og kaller det en fullstendig avsporing.

– Dette har ingenting med saken å gjøre, det er bare tullprat. Bransjeavtaler er ikke noe å dra opp under denne konflikten, det er fullstendig avsporing.

Leder i SAS Norge Flygerforening Jan Levi Skogvang Foto: Chris Anderson /TT

Han begrunner det  med at en bransjeavtale vil være en minimumsavtale for vilkår innenfor bransjen, og heller ikke noe som spesifikt vil gjelde for SAS, men for hele flynæringen.

– Å snakke om bransjeavtale under denne konflikten, blir fullstendig meningsløst. Det viser hvor lite kunnskap han har om skandinavisk luftfart, sier Skogvang.

Også Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, avviser SAS-sjefens forslag. Klokset hørte først om forslaget da han leste det i Dagens Næringsliv.

– Vi har ikke hørt et pip om det. Han foreslår å avblåse streiken, men det vi trenger er ikke mer tid, vi har diskutert siden november i fjor. Vi trenger forsikring om at de vil forholde seg til våre tariffavtaler, sier han.

Henter hjem strandede turister

Torsdag åpnet SAS for å gjøre unntak fra streiken og hente hjem strandede utenlandsreisende. Fredag bekrefter selskapet at de første tomme SAS-flyene henter hjem nordmenn i dag:

– I dag kan vi fly 18 fly, der vi flyr tomme fly og tar hjem reisende. I helgen flyr vi til sammen 80 fly, ca. 50 på lørdag og 30 på søndag. Det gjelder for hele Skandinavia, ikke bare Norge, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til NTB.

Fra fredag til søndag skal SAS ved hjelp av nær 100 flyginger frakte strandede turister fra Skandinavia hjem.

Klokset, sier at det hovedsakelig dreier seg om fly til ulike destinasjoner i Hellas. Ni av flyene skal frakte passasjerer til Norge, hvorav de fleste lander på Oslo lufthavn.

– De flyr tomme fly ned for å hente passasjerer på destinasjoner det er vanskelig å finne alternativ transport hjem, sier Klokset til NTB.