Universitetssykehuset Nord-Norge meldte mandag at et barn døde uventet under fødsel i sommer.

– Dette var en fødsel som ble satt i gang. Kapasitetsutfordringer var oppgitt som medvirkende årsak til et forlenget forløp før fødselen kom i gang. I denne perioden tilkom intrauterin fosterdød, sier avdelingsdirektør ved Statens helsetilsyn Ingerid Helene Nygaard til VG.

Helsetilsynet har gjort innledende undersøkelser, og besluttet å sende saken videre til Statsforvalteren i Troms og Finnmark for videre oppfølging.

Hendelsen skjedde i uke 30 som ifølge sykehuset var en hektisk periode på fødeavdelingen.

Det er så langt ikke mulig å fastslå om dødsfallet kan settes i sammenheng med dette.

Sykehuset meldte selv om saken til Helsetilsynet og politiet.

– Dette er først og fremst en tragisk hendelse for familien og andre involverte. Vi gjennomgår saken grundig, men ønsker å avvente Statsforvalterens endelige konklusjon før vi eventuelt uttaler oss ytterligere, sier avdelingsleder Ingard Nilsen ved Kvinneklinikken på UNN i en pressemelding.

Tidligere i sommer skrev iTromsø om ville tilstander på fødeavdelingen på UNN Tromsø, der 39 barn kom til verden på én uke.

På det meste var det ni fødsler samtidig.

Med kun fire fødestuer og grunnbemanning på plass, var det mange kvinner som måtte føde der det var plass og uten smertelindring.

Tillitsvalgt og andre nestleder ved Jordmorforeningen Katrine Holm Lamo, forteller til VG at det har vært hektisk på fødeavdelingene ved UNN i sommer.

– Vi vet at det er mange fødsler i juni og juli, dette er ikke nytt. Og vi vet at vi har ferieavvikling i denne tiden, det er heller ikke nytt. Så dette burde ikke komme som en overraskelse, sier Holm Lamo.