Det var rundt klokken 12.30 torsdag at låven til Jeanett Hanssen (38) i Tjeldsund sør for Harstad i Troms ble tatt av stormen «Ingunn».

– Jeg hørte at det smalt. Jeg satt innomhus i stuen rett ved siden av. Det ristet også godt i huset på grunn av vinden. Det er kjempegammelt, sier forteller Hanssen til VG.

Ble redd

Så fort det ble vindstille dro 38-åringen ut for å sjekke skadene.

– Ble du redd?

– Ja, selvfølgelig. Det var ekkelt. Vi bor i et gammelt hus i tillegg. Det ristet godt i veggene. Det kunne vært verre. Hadde vinden vært annerledes hadde vi fått låven inn i huset, forteller hun.

Gården som Hanssen bor i sammen med sønnen (14) er fra 1939.

– Jeg ringte huseieren jeg leier hos. Også sa jeg fra til kommunen og politiet. Det var ikke så mye å gjøre. Huseieren sa vi burde komme oss til et annet sted. Men det blir vanskelig, det er ingen som kan komme seg fra hit og hente oss, forteller hun.

SKADER: «Ingunn» gjorde store skader på gården der Jeanett Hanssen bor sammen med sønnen. Foto: Privat

Isolert på gården

Hun forteller at søsteren forsøkte å hente henne, men kom seg ikke inn til gården. Og den ene låveveggen ligger rett i oppkjørselen, så de har ikke mulighet til å kjøre ut heller.

– Det er mange som har ringt og sendt meldinger, mest for å sjekke at det går bra med oss.

Så nå venter de ut stormen, slik at de kan brøytes ut. I mellomtiden har hun ringt naboene, og sendt meldinger om at det kan være løse gjenstander fra låven.

– I låven hadde både jeg, og familien lagret masse ting. Både av verdi og med affeksjonsverdi. Alt fra da ungene var små, sykler, og alt etter bestefar som er død. Jeg gleder meg til å gå ut og få reddet det jeg kan.

Troms og Finnmark står for tur

Uværet «Ingunn» traff Norge i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland onsdag. Det var på forhånd sendt ut rødt farevarsel.

Farevarselet ble senere utvidet til å gjelde Bodø, Salten og Vesterålen.

Torsdag traff «Ingunn» Ofoten og sørlige deler av Troms. Og hele veien har det røsket godt.

Torsdag kveld og natt til fredag står Troms og Finnmark for tur, der politiet ber folk holde seg innendørs.

I Harstad er Universitetssykehuset Nord-Norge satt i rød beredskap. Takdeler har løsnet fra sykehuset i forbindelse med uværet, og det er satt lokal krise ledelse for å følge opp situasjonen.

Natt til torsdag ble det satt ny norgesrekord i middelvind. I kvaløyfjellet på Sømna ble det målt 54,4 meter per sekund middelvind mellom klokken 01.00 og 02.00.

De sterkeste kastene var på 62,3 meter per sekund.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Tjeldsund ligger i Nordland. Det stemmer ikke - i alle fall ikke nå lenger. Tjeldsund lå i Nordland fra 1909 til 2019. Men i 2020 da kommunen ble slått sammen med Skånland, skiftet de fylke til Troms og Finnmark. I dag ligger Tjeldsund i Troms, etter at storfylket i Nord-Norge skilte lag 1. januar 2024. Feilen ble rettet klokken 01.02.20023 klokken 18.53.