Rallycrossføreren var ikke selv vitne til de dramatiske minuttene på VM-arenaen Lånkebanen i Stjørdal søndag. NMK Hålogaland-utøveren var opptatt i depotet da bilen til en fører i supernasjonal klasse 3 ble kastet rundt og snurret flere ganger etter startflata.

Føreren kom seg ut av bilen og ble rutinemessig legeundersøkelse. En person i teamet til føreren fikk like etterpå et alvorlig illebefinnende, og måtte sendes med luftambulanse til St. Olavs hospital.

- Vi vet at det var en alvorlig hendelse. Personen fikk førstehjelp etter at han falt om, sier Kjetil Skaufel til adressa.no. Han er presseansvarlig for NM-runden.

Risikosport

Løpsledelsen og samråd med juryen bestemte med en gang å stanse konkurransen Den beslutningen støttes av Jonas Dalseth Jacobsen, som på dette tidspunktet lå på andreplass i sammendraget og kunne fått en etterlengtet triumf.

– Dersom løpsledelsen ikke hadde avlyst resten av dagen, ville jeg uansett ikke kjørt videre. Det handler om respekt for de involverte og pårørende, sier harstadværingen.

– Det finnes viktigere ting i livet enn et billøp, understreker Dalseth Jacobsen.

Det dramatiske rundkastet satte i seg selv en støkk i mange.

– Vi som er i dette gamet vet at vi holder på med en risikosport. Det går fort og ting kan skje. Heldigvis er det svært sjeldent at alvorlige personskader oppstår på fører eller andre. Illebefinnendet har kanskje ikke noe med bilkjøringen å gjøre, for alt vi vet kunne det skjedd uansett.

God sikkerhet

Dalseth Jacobseen har vært forskånet fra de stygge krasjene, selv om han i den første NM-runden rullet rundt og smadret bilen.

– Men det var en mild rulling sammenlignet med helgens uhell. Jeg har vært heldig.

– Er farene med sporten noe du tenker på ofte?

– Nei, det kan jeg ikke gjøre. Da går det ikke bra. Selvsagt kjenner jeg til risikoen. Samtidig vet jeg at sikkerheten er godt ivaretatt, sier Dalseth Jaobsen.

Det er uvisst hva som skjer med NM-runden. Hele løpet kan bli strøket. Resultatene kan bli stående. Det kan også komme et erstatningsløp. Generalsekretær Hallgeir Raknerud i Norges Bilsportforbund er avventende.

– Ingenting av avgjort. Det er flere, blant annet førerforeningen, som vil bli hørt i en slik sak. Forhåpentlig har vi en avgjørelse i slutten av uka, skriver Raknerud i en e-post til Harstad Tidende.

Solid kjøring

Dalseth Jacobsen innledet NM-runden med heatseier og bestetid av samtlige i første omgang. Han ble tatt av regn og våt bane, mens de øvrige kjørte på tør asfalt i andre heat, og ble da nummer sju. I det tredje heatet fikk han andreplass og tredje beste tid av alle, mens en påkjørsel bakfra endte i punktering og brutt fjerde heat. Blir resultatene ståene, får han andreplass i runden.