- Vi installerer akkurat nå en ny ladestasjon ved vår bilforretning i Harstad.

Det sier daglig leder Kine Ellingsen Stavøy i Norbil på Stangnes. Stavøy er også daglig leder av Vesterålen Bil på Sortland, selskapet som eier Norbil. Ladestasjonen i Harstad er ikke en hurtiglader, men mest ment for bedriftens kunder. Den er på 22kW og med en 6,6 kW-lader vil det ta 3,5 timer å lade en Nissan Leaf.

- Men kommer det en person i akutt strømnød, så vil vi selvfølgelig hjelpe, smiler Stavøy.

Tidlig ute

- På Sortland så vi tidlig behovet for at elbileierne fikk lademuligheter, og valgte derfor å investere i hurtigladestasjon. Vi var da den tredje stasjonen i Nord-Norge, sier Stavøy som blant annet forhandler Nissan Leaf, bilen som kom i 2011 og for alvor viste at elbil var noe mer enn et traurig kjøretøy uten rekkevidde og komfort.

- Vi ser at det er lurt å være tidlig ute. Dette er en sørvis som både våre kunder og andre setter pris på.

- Hva koster det å lade hos dere?

- I begynnelsen var det gratis, men nå tar vi to kroner pr. minutt. En typisk lading til 80 prosent batterikapasitet, vil ta cirka 20-30 minutter, alt etter hvor mye strøm som var på batteriet ved ladestart.

Ulike kontakter

- Kan alle bilmerker lade hos dere?

- Nei, det finnes mange ulike kontakter. Vi har tilrettelagt for Chademo, som Nissan bruker, men det er likevel flere bilmerker som kan lade her. Dette er det viktig at elbileierne er klar over før de legger ut på tur, sier Stavøy som gjerne ser at det kommer flere ladestasjoner i byene.

- Vurderer dere hurtigladestasjon ved Norbil i Harstad?

- Vi er i tenkeboksen, sier daglig leder Kine Ellingsen Stavøy i Norbil/Vesterålen Bil.

Trøkk på elbil

I Harstad har alle forhandlere av elbiler også lademuligheter, men ikke hurtiglader. Auto Nord har tre ladere på 11kW, og Salminen AS har elbilladere til sine kunder. William Salminen sier at interessen for elbil er stor.

- Det er elbiler vi selger mest av om dagen. Det synes vi er hyggelig, sier salgssjefen.

Også Sulland har lader for sine elbilkunder.

- Vi har gratis strøm til våre kunder, og om du ikke er kunde, så skal vi alltids være behjelpelig med å fylle batteriet, sier VW-selger Arnt-Børge Trane.