Lørdag 18. august blir det gjensyn med barnemusikalen Bakgårdskatter. Her, på bakgårdsfestivalens siste dag, vender skaper og komponist Harald Troøyen tilbake til scenen. Sammen med skuespillerne forteller han historien om kattene Mirre og Max, barna Sol og Sander - og selvsagt den sure kattefangeren Kattze.

I fjor ble det ble utsolgt da 1.000 voksne og barn fikk oppleve premieren.

- Folk jeg kjenner slapp ikke inn. Det var trist, men i år blir det heldigvis litt mer plass, sier Troøyen.

Læreren, som også har vært med på å skape Det store julespillet, sier at barna han møter noen ganger kan tekstene til barnesanger han har skrevetbedre enn han selv.

- Det skjedde sist under Folk i Parken. Barna hører på låtene på nett. Bare sangene fra Bakgårdskatter er spilt av over 50.000 ganger, sier Troøyen.

Vil gjenta suksessen

Troøyen trodde ikke at det skulle komme så mange publikummere i 2017. Når festivalen i år flyttes til området utenfor Harstad kino, blir det plass til 200 flere publikummere på barneforestillingene. Dit skal det også kommer flere bord og benker.

Kort fortalt forteller forestillingen om to barn og to katter og den kjipe kattefangeren Kattze. En skjult skatt blir viktig i fortellingen når Kattze må velge mellom katt eller skatt.

Heldigvis ender det hele bra, og utøverne på scenen og alle blant publikum inviteres til å feire med kattedansen.

Planlegger del to

Troøyen har allerede planene klar for en fortsettelse av forestillingen, men han er ikke sikker på om Bakgården ønsker det.

- Barna vil gjerne høre en sang eller historie flere ganger. Derfor ba Bakgården om samme forestilling også i år, men vi har strømlinjeformet og forbedret noen deler av stykket.

Mirre spilles i år av hans egen datter, Miriam Hansen Troøyen. Max spilles nok en gang av Simon Dankertsen. Barna Sol og Sander spilles av Embla Dragland og Ottar Opsal.

Festivalsjef Jan Santocono sier at Troøyen betyr mye for barnekulturen i Harstad, og etter hvert hele landet, siden sangene sprer seg.

- Gleden vi ser i barnas øyne sier alt, sier Santocono.

POPULÆRT: I den gamle bakgården ble stykket spilt i fjor. I år brukes området foran Harstad kino. Det betyr plass til 1.200 publikummere. Foto: Frank R. Roksoy
BARNEFAVORITT: Barna har hørt Bakgårdskatte-sangene over 50.000 ganger på nett. Foto: Bakgården