Ilone Giske fra Gravdal i Lofoten var lørdag på plass i Stangneshallen for tredje året på rad for å vise fram gamle mattradisjoner fra kysten. - Jeg driver Gammekdagsmat fra Gravdal i Lofoten. Jeg har studert gamle matoppskrifter fra dager da det var vanskelig å få tak i mat. Da brukte en de råvarer som var mulig å oppdrive, sier Giske, som har tatt med seg blodpølse, lofotpølse, blodpannekaker og seilaks til årets julemarknad i Harstad. Tilbake

- Jeg opplevde at det var stor interesse for dette i fjor. Derfor er jeg tilbake her i Harstad lørdag og søndag, sier Ilone, som har med seg samboer Christoffer McAllister fra Mull of Kintyre i Skottland på årets tur til julemarknaden i Harstad. - Maten som vi har laget her er laget på gamle oppskrifter som jeg har funnet i bøker med gamle oppskrifter, sier hun. Billig kost

- Det kunne til tider være magert med hva folk hadde av tilgang på råvarer. Seilaksen er en billigere variant enn det en finner av originalen. Det er seifilet som er tilsatt fargestoff og tilberedt på en bestemt måte. Den er mild på smak, sier Giske, som også har laget en blodpølse, som også var en del av den gamle mattradisjonen. - Jeg har også laget en korvpølse. Det er en billigere versjon en blodpølsen. Den kaller jeg for lofotpølsen, sier Ilone Giske, som går tilbake i historien for å finne oppskrifter som var aktuelle for mange årtier tilbake.

GAMLE MATOPPSKIRFTER: Ilone Giske fra Lofoten jakter på gamle matoppskrifter. — Målet er å lage smaksprøve av gammeldags mat. Her på messa har jeg tatt med meg mat som blodpølser, lofotpølser, blodpannekaker og seilaks, sier Giske, som produserer mat etter gamle oppskrifter i Gravdal i Lofoten. Foto: Tore Skadal