Lobbygruppa som består av toneangivende personer i byens næringsliv og politiske sfære konstaterer at slaget om havna ikke er tapt, og vil ha ny giv i debatten og engasjementet.

Og nå har de fått en storkanon med på laget: Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap).

I dagens Harstad Tidende klarlegger harstadværingen Henriksen sin oppfatning om hvor debatten om havna må gå videre.

Historisk mulighet

- Å grave igjen havna er å gå feil vei. I haugevis av andre eksempler har havnebyer tjent stort på å gå motsatt vei - å slippe vannet inn i bysentrene igjen. Harstad har en historisk sjanse til å skape en fantastisk estetikk mot sjøfronten, og gjøre havna til et område hvor folk ønsker å oppholde seg, trives og møtes. Da oppstår det virksomhet også, sier Henriksen. Ålesund, Bergen, Hamburg og Svolvær er positive eksempler.

- Ikke press fram ei svak løsning. Ta et skritt bakover, pust med magen og legg opp til å skape Vågsfjordens Perle. Ikke Vågsfjordens Parkering AS, sier han.

Han liker godt Lille Venezia-forslaget, og ser for seg at noen i framtida et sted i Norge sitter og planlegger sin havn - og hvordan de kan få til et ”Lille Harstad”.

- Både forslaget fra havna har løsninger for trafikk, hurtigrute, hurtigbåt og ekstra kailengder for tilfeldig besøkende skip. Det som mangler i havnas forslag er estetikken, sier han.

- I havnestyrets forslag er det nokså enkelt å se havnestyrets visjon for havna. Det er litt vanskeligere å få øye på havnestyrets visjon for byen.

Ikke avsluttet

Unge Voksne-gruppa kommer til å jobbe for å få elementer fra sitt ”Lille Venezia”-forslag inn i havna. Og de tror det er fullt mulig.

- Vedtaket i kommunen er ikke mer enn et vedtak om hvilket alternativ som skal få videre utredning, sier Maria Serafia Fjellstad, en av flere talspersoner for gruppa.

- Alle politikere skylder sine velgere et tydelig standpunkt i saken foran valget. Saken er uten tvil en av de viktigste i valgkampen, sier hun.

- Men alle må si sin mening. Det som skjer i havna nå er vår generasjons ansvar, og vi skal svare for hva vi overlater til ungene våre. Vi må ta oss tid til en bred debatt hvor vi politikere lytter oppmerksomt.

Både Fjellstad og de øvrige i Unge Voksne-gruppa etterlyser mer edruelig debatt.

- Fram til nå har det gått mye i nedsabling av enkeltpunkter. Det kunne godt vært litt mer åpen, konstruktiv og helhetlig debatt.

Gjennomtenkt

- Vi ønsker ingen forsinkelse i prosessen framover, det blir det neppe heller. Det store problemet med å presse gjennom første hovedtrinn i havnas forslag - utfyllinga av sjøfronten - er at det er så fordømt definitivt, nærmest irreversibelt. Vi må gå til verket forsiktig, trinnvis, fleksibelt og gjennomtenkt. Noe tid fram til ferdig resultat må vi uansett påregne. Vi blr vel forresten aldri ferdig. Det er en kontinuerlig prosess å skape den myldrende, livlige havna med plass til både de som triller barnevogn, setter seg ned for å spise reker, og de som er på sjauejobb i kjeldress.

- Det er nå vi står ved veikrysset. Vi må velge mellom Folkehavna og Asfalthavna, er Unge Voksnes budskap.

Venezia: Et hovedelement i det Unge Voksne-initierte forslaget Lille Venezia lar sjøvannet slippe inn i byens hjerte. Foto: Picasa