Kommunedirektøren begrunner framskyndelsen av nedleggelsen med at de ikke ønsker at beboerne skal få merbelastningen opp mot jul. (Les en lengre forklaring senere i saken).

De ansatte ble innkalt til et overraskende teamsmøte torsdag klokken 21.00. Der fikk de vite at servicesenteret skal legges ned allerede i november og ikke ved nyttår.

Harstad Tidende har fått flere tips om denne saken, og tillitsvalgt Monica Jensen, innrømmer at de ansatte ble helt satt ut da de fikk beskjeden torsdag kveld.

– Vi sitter og er i sjokk, er lamslått og skjønner ingenting. De partiene som vant kommunevalget har sagt de skal redde Sandstrand bo- og servicesenter. Det kan derfor virke som administrasjonen har fått hastverk med å legge oss ned. Det nye kommunestyret konstitueres ikke før i slutten av oktober, og kan ikke gjøre noe før da . Vi trodde våre arbeidsplasser var reddet da vi så valgresultatet, men nå er vi ikke like sikre lenger, sier hun.

Ifølge Jensen har den nye utviklingen i saken gjort dem svært usikre, og de ansatte tenker på på beboerne som ikke vet hvor de skal bo.

– Kommunen er allerede begynte å tømme senteret for beboere. Beboerne/pårørende har etter det vi skjønner ikke fått noe informasjon, annet enn det som står på nettsiden til kommunen. Det står det at de skal flyttes til Evenskjer eller Fjelldal. Det er også snakk om at de kan bli boende på dobbeltrom.

Unikt tilbud

Hun synes skikkelig synd i de eldre som blir behandlet på denne måten. Det er sju beboere som nå lever i det uvisse.

– Det er rett og slett grusomt. Vi vet ikke hva godt vi skal gjøre for å roe dem ned. Vi ser usikkerheten i ansiktene deres, og smilene er borte. Tilbudet på dette servicesenteret er unikt, og beboerne trives. De bor i flotte omgivelser, og vi har til og med en stor glassveranda der de kan sitte å kose seg, sier hun.

De ansatte vet heller ikke hvor de skal jobbe fra desember, annet enn at hvis de ikke sier ja til den nye arbeidsplassen, blir de oppsagt.

– Vi har havnet i en uverdig situasjon. Vi har spurt hva som skjer hvis vi takker nei til den nye stillingen. Da fikk vi beskjed om at vi blir sagt opp med tre måneders oppsigelsestid, sier hun.

Sandstrand bo- og servicesenter har sju beboere og seks fast ansatte. Det har vært i drift rundt 40 år, og flere av de ansatte har jobbet der i en årrekke.

– En har jobbet her siden det ble åpnet, sier hun.

Kommunedirektørens argumenter:

Fredag ble det lagt ut en melding på Tjeldund kommune sin hjemmeside. Der skriver kommunedirektør Torbjørn Simonsen.

«Etter hvert som det blir langtidsplasser ledige ved våre institusjoner på Skånland og Fjelldal, vil vi gå i gang med å overflytte pasienter fra Sandstrand og over til andre institusjoner. For å unngå merbelastning opp mot jul, vil alle pasienter ved SBS (Sandstrand bo- og servicesenter, red. anm.) ha endret bosted innen utgangen av november.»

– Vi tror årsaken til hastverket, er at de vil legge ned tilbudet før det nye kommunestyret kommer i gang, slik at det nye kommunestyret ikke kan omgjøre nedleggingsvedtaket, tror Jensen.

Simonsen skriver videre:

«Pasienter som berøres direkte vil, sammen med pårørende, få informasjon fortløpende om prosessen videre. Eventuelle spørsmål kan rettes direkte til avdelingsleder ved pasientens bosted.»

Simonsen har også med en setning om de ansatte:

«Ansatte som berøres er en viktig ressurs for kommunen, og ivaretas etter arbeidsmiljølovens bestemmelser.»

– Vi håper de vet hva de gjør, men vi er langt fra sikker, sier Jensen i en kommentar.

Kommunedirektør Torbjørn Simonsen i Tjeldsund kommune. Foto: Arkivfoto

Terskelen for langtidsplasser heves

Videre skriver kommunedirektør Torbjørn Simonsen på kommunens hjemmeside:

«I forbindelse med endringene vil det være inntaksstopp ved SBS (Sandstrand bo- og servicesenter) og GBS (Grovfjord bo- og servicesenter, red.anm.) ut 2023.»

«Ved Skånland sykehjem og Fjelldal omsorgssenter vil man over en periode prioritere korttidsopphold og avlastning, terskelen for langtidsplasser heves, men utøves i henhold til lovens krav. Da behovet for avlastning har økt noe etter sommeren vil vi, i en overgangsperiode, ta i bruk dobbeltrom til pasienter etter nærmere vurdering.»

«Kommunen er i gang med å justere inntakskriterier i henhold til lovens krav og enhetsledere og avdelingsledere har i vår og høst jobbet med tildelingskriterier, terskel og nivå på tjenester for å sikre at vi klarer å gi faglig og forsvarlige helsetjenester til de som trenger det også i denne overgangsfasen.»

«Reformen «Leve hele livet» og Stortingsmelding 24 (2023) «Fellesskap og meistring: Bu trygt heime» viser at alle må påregne å bo hjemme lenger. For å lykkes med dette må man fremover belage seg på et enda tettere og bedre samarbeid mellom pårørende, frivillige og kommunale tjenester. Den enkelte innbygger oppfordres til å planlegge sin alderdom, fysiske og sosiale aktivitet og tilrettelegge sin bopel etter funksjonsnivå.»

Ved å legge ned botilbudet skal kommunen redusere kostnadene med seks millioner.