– Vi inviterte Mattilsynet på besøk til oss og hadde et hyggelig og positivt møte. Vi har et godt samarbeid med Mattilsynet, og vi har fått noen punkter som vi arbeider med, sier Rita Øien hos Dyrebeskyttelsen Norge Harstad.

Da Mattilsynet besøkte dem i november, var det 15 katter der, og noen av dem hadde vært der over flere år.

«Det har ikke lykkes å få omplassert kattene i permanente hjem. Flere av kattene er ikke tamme, og vanskelig å håndtere. Det er ikke ønskelig at kattene er på kattehuset i flere år, det er ikke god dyrevelferd og det er i strid med regelverket», skriver Mattilsynet i et dokument etter møtet.

I en av Mattilsynets retningslinjer er det satt en frist for omplassering av dyr på tre måneder.

Har levd ute i flere år

Lykkes man ikke med å finne dyr et permanent hjem innen rimelig tid, mener Mattilsynet de må avlives av dyrevelferdsmessige hensyn.

Årsaken er at katter i omplasseringsvirksomheter gjerne utsettes for mange fremmede dyr og mennesker, har mindre bevegelsesfrihet og mosjon, og mindre ro enn de har behov for.

Rita Øien i Dyrebeskyttelsen i Harstad forteller at de fleste av kattene hos dem har levd ute, ofte i flere år. De er gjerne redd mennesker og er vanskelig å omplassere.

– Disse kattene passer ikke hos alle, de trenger hjem ut i fra de forutsetningene de har, og det kan ta tid å finne riktig hjem til dem. Så lenge vi opplever at de har god livskvalitet hos oss, gir vi dem en sjanse så lenge vi kan og det er forsvarlig. Så vil det også bli vurdert etter en tid om vi ser at katten gjør fremgang, sier Øien.

De som er syke eller skadet blir avlivet.

Satt på diett

Mattilsynet påpeker videre at noen av kattene hos Dyrebeskyttelsen i Harstad er overvektige, da de har hatt konstant tilgang på mat og er i lite aktivitet sammenlignet med i private hjem.

Dyrebeskyttelsen har etter råd fra veterinær satt kattene på diett med kun tørrfôr.

«I ytterste konsekvens vil kattenes overvekt kunne føre til at kattene lider eller dør av helserelaterte sykdommer, eller må avlives på grunn av menneskers lite gjennomtenkte handlinger», skriver Mattilsynet.

Øien sier det ikke er uvanlig at innekatter kan bli overvektige.

– På kattehuset tar vi dette veldig seriøst, derfor får kattene kun tørrfôr beregnet for å unngå overvekt, etter avtale med dyrlegen, sier hun og fortsetter:

– Vi er frivillige og står på gratis fordi vi har et hjerte for dyrene. Når vi får beskjed om å gjøre endringer, så gjør vi det. Absolutt, sier hun.