Mandag kveld ble det igangsatt en omfattende redningsaksjon etter melding om at en mann falt over bord fra et norsk fiskefartøy i Barentshavet.

Det bekreftet redningsleder Øyvind Aadde i Hovedredningssentralen Nord-Norge til VG.

– Vi fikk melding klokken 19.05 om at en sjømann har falt over bord fra et norsk fiskefartøy i Barentshavet, sa Aadde klokken 20.30.

Klokken 22.24 meldte HRS Nord-Norge at redningsaksjonen var avsluttet. Troms politidistrikt har overtatt etterforskningen av hendelsen.

Gikk ned med bruket

Til Kyst og fjord opplyser operasjonsleder i Troms Politidistrikt at den omkomne var en utenlandsk statsborger i 30-årene. Det arbeides nå med å varsle mannens pårørende, og inntil dette er gjort vil ikke politiet kommentere mannens eller båtens identitet nærmere.

– Politiet er ennå i en tidlig fase i denne saken. Vi har foreløpig snakket med båten, og fått opplyst fra andre i mannskapet at det handler om en arbeidsulykke der mannen skal ha gått ned med bruket, sier Thomassen.

Øyvind Aadde ved HRS Nord-Norge sier til Kyst og fjord at båten ulykken skjedde på nå driver søk etter fiskeren sammen med et annet fartøy

– KV «Harstad» er på vei til området, og forventes å være fremme klokka åtte i kveld, ser Aadde.

Han sier at HRS avsluttet sin formelle involvering i aksjonen klokken 21.30 mandag kveld, da det ikke lenger var håp om å finne mannen i livet. Hendelsen ble varslet 19.05 mandag kveld.

Hendelsen skjedde rundt 100 nautiske mil øst for øyen Hopen, som ligger sørøst for Svalbard.

I en oppdatering litt over klokken 21.30 opplyste HRS at de anser personen som antatt omkommet.

– I samråd med medisinske rådgivere og fartøyets skipper besluttes det at man endrer fase til «søk etter antatt omkommet». Sannsynligheten for overlevelse er ikke til stede, skrev HRS Nord-Norge på Twitter.

Med i vurderingen er også at det gikk «en stund» fra personen falt over bord og til meldingen kom inn til HRS, sa redningsleder Tore Hongseth til VG.

Søker med lokale fiskebåter

Klokken 21.45 pågikk søket fremdeles med båten som mannen er savnet fra, sammen med lokale fiskebåter.

– Vi er på vei ut med kystvaktfartøy, men er ikke fremme før om flere timer. Det er store distanser, sa Hongseth da.

Værforholdene på stedet var dårlige, opplyste redningsleder Finn Sortland tidligere til NTB.

– Det er kuling, snødriv og dårlig sikt i området, sa Sortland.