– Jeg har en veldig fin dialog med 17. mai-komiteen i Harstad, og det er ingen som «holder meg i ørene», sier hun

Hun viser til at hennes kjerneverdier i det meste hun gjør både som sykepleier og artist, handler om solidaritet og medmenneskelighet.

– Dette er verdier som jeg også mener hører med når vi feirer grunnlovsdagen, men da uten at det skal gå på bekostning av politisk nøytralitet, sier Valle.

Hun er stolt av å være harstadværing, og har mange gode minner fra 17. mai-feiringene i oppveksten.

– For meg er dette først og fremst barnas dag, og jeg har stor tro på at alle de involverte kommer til å bidra på best mulig måte til en flott feiring, sier Valle.

Leder i 17. mai-komiteen, Frode Bygdnes, er stolt over at Marthe Valle takket ja til å være hovedtaler på nasjonaldagen.

– Vi følger opp tradisjonen med å hente inn kjente harstadværinger for å tale på grunnlovsdagen. I fjor var det Iren Reppen, som representerer teatermiljøet. Da var det naturlig at vi i år velger en artist, sier Bygdnes.

De ni medlemmene i 17. mai-komiteen er oppnevnt av kommunestyret. Årets komité har medlemmer fra Rødt, Frp, SV, Venstre og Ap. Tre er politiske nøytrale.

– Det ble foreslått flere aktuelle kandidater som hovedtaler 17. mai, men de fleste gikk for Marthe Valle. Vi er utrolig glad for at hun takket ja. sier Bygdnes.

– Blir det aktuelt å gi føringer til hovedtaleren?

– Signalene er at det er en tale på nasjonaldagen. Men vi har ingen tradisjoner på å legge føringer for den som skal holde talene. Det ville være respektløst. Jeg tror ikke Høyre-siden skal være redd for at hovedtaleren vil komme med noen angrep mot dem, sier han.

Rødts Frode Bygdnes ble selv bedt om å være 17-mai-taler på et arrangement i Gausvik på 80-tallet. Ikke alle på høyresiden var like fornøyd med det.

– Det hadde visstnok aldri vært så mange tilhørere som da jeg som AKP-ml-er holdt tale. Kontroversielle folk trekker publikum, og jeg fikk ingen kritikk etterpå.

– Hva handlet talen om?

– Jeg løftet opp potetens betydning for det selvstendige Norges fødsel i 1814. Vi overlevde på grunn av treskemaskinen og poteten, humrer Bygdnes.