Hensikten med turen var å lære hvordan lignende arbeidsplasser fungerer i Irland. Alle tre, Andrea Haukebøe Micheeff, Camilla Marie H. Jakobsen og Mette Kristin Engebraaten var spente før avreise til Irland. Men etter hjemkomsten var de veldig fornøyd med det de hadde opplevd.

Sosialt

-Vi hadde det flott på turen og kjempesosialt. Vi fant på mye artig i lag sier Andrea.

-Vi hadde kun truffet hverandre en gang før vi reiste, og det var informasjonssamlingen på KomOpp. Nå er vi er blitt venner for livet, sier Ingebrigtsen.

-Vi har også laget en lukket Facebook-gruppe der vi holder kontakt, for vi bor jo på tre forskjellige steder, Finnsnes, Ibestad og Harstad sier de.

Jentene forteller at det var flere forskjeller på måten ting ble gjort i Irland, i forhold til i Norge.

Forskjeller

– Hjemme har vi pauser for blant annet å spise lunsj, mens det var ingen matpause på de arbeidsplassene der vi var, sier de alle tre.

– Språket var jo en utfordring i begynnelsen. Etter hvert ble vi jo litt stødigere, og vi skjønte mer og mer av hva som ble oss fortalt, sier Camilla.

– Dette er jo forskjeller som vi oppdager når vi er inne i et yrke, og man ikke er turist, sier Andrea. Hun sitter igjen med mye bedre kjennskap til Irland etter at hun fikk denne muligheten.

– Jeg hospiterte på et hotell med et lite vaskeri. Der opplevde jeg at det var lite rutiner på mange ting, og lite pauser. Temmelig hardt arbeid hele tida.

– En av tingene jeg gjorde på vaskeriet, var å rydde og lage system på de ferdig vaskede sengeklærne og hånddukene.

-Da vi skulle reise ville de at jeg skulle bli, det var jo litt morsomt, sier Camilla.

Andrea hospiterte i en barnehage, mens Mette hospiterte på et bibliotek, og begge stortrivdes på arbeid.

Evaluering

Fredag 4. mai samlet rådgiver Petter Kulseng i KomOpp veiledere og lærekandidater til evalueringsmøte i Harstad.

– Jeg er veldig opptatt at alle skal få samme mulighet for deltakelse som lærlinger, og det er en selvfølge at også lærekandidater skal være med på dette spennende hospiteringsprosjektet.

Veilederne

Veilederne som var med på turen var Ingvild Johansen, kultursjef i Ibestad kommune, som var veileder for Mette Kristin Engebraaten. Else Johansen, pedagogisk leder i Hagebyen barnehage, som var med Andrea Haukebøe Micheff. Leif Ivan Micheff, som var med på turen som veileder. Og Inger Lajord, som jobber på Mitra på Finnsnes, og var veileder for Camilla Marie H. Jakobsen.

– Jeg synes KomOpp har gjort en fantastisk jobb med dette prosjektet, både når det gjelder planlegging, informasjon og gjennomføring, sier Inger Lajord.

– Vi opplevde det som en fantastisk mulighet for kandidatene til å oppleve noe nytt og styrke deres selvtillit. Vi er alle enige om at det ikke bare er lærlinger som skal få muligheten til å lære noe nytt gjennom Erasmus+. Det skal også lærekandidatene, sier Else Johansen.

– Flere bedrifter i Troms burde se på muligheten til å ta inn lærekandidater, og være med på slike opplegg, sier de.

Utfordringer

En vanlig lærling jobber med alle læreplanmål og går ut med fagbrev. En lærekandidat får et kompetansebrev, som forteller hvilke arbeidsoppgaver han/hun mestrer.

Eksempler på utfordringer for dem som blir lærekandidat, kan være så mangt. Eksempelvis muskel- og skjelettproblemer, kognitive utfordringer, store lese- og skrivevansker og lettere psykisk utviklingshemming.

– Utfordringen har både vært å rekruttere lærebedrifter som har vært villige til å prøve ordningen, og ikke minst få mottakerlandene til å forstå hva en lærekandidat er.

– ECE i Irland ble løsningen, og lærekandidatene fikk en to ukers fantastisk hospiteringsopplevelse i Cork og omliggende småsteder.

– De bodde på en felles Bed and Breakfast sammen med mange andre lærlinger fra blant annet Italia, sier Kulseng.

Evalueringen: Etter hjemkomsten var det klart for en presentasjon under evalueringa på KomOpp sine lokaler i Harstad. Foto: Privat
Bytur: Det ble også tid til noen turer i Cork og andre streder i Irland. Foto: Privat
Fine opplevelser: Både Mette, Camilla og Andrea synes det var fint å få oppleve den irske naturen, inkludert dette fossefallet. Foto: Privat