Avdelingsleder Liv Finjord ved Medisinsk avdeling medgir at bråket rundt stengingen har ført til at sengeposten likevel holder åpent ut året.

– Vi ønsker å skape ro rundt prosessen, sier hun.

Vant pris

Det slo ned som en bombe i kommunestyret torsdag at den prisbelønte enheten vurderes nedlagt. Palliativ avdeling vant i 2010 Samhandlingsprisen.

Kommunestyret kom med en krass uttalelse der politikerne krever at tilbudet og enheten blir opprettholdt.

– Jeg beklager hvis jeg var utydelig i kommunikasjon av budskapet, medgir Finjord.

Likevel stiller hun seg undrende til at kommunen har meninger om dette på et såpass tidlig tidspunkt i prosessen.

Kreftdiagnose

Palliativ enhet på sykehuset i Harstad gir lindrende behandling til alvorlig syke pasienter. Enheten har i dag tre senger samt en poliklinisk plass til disposisjon. Enheten er en post som er åpen fem dager i uken.

Hun opplyser at enheten alltid har holdt stengt i jula, påske, og i sommerferien. I år var det meningen å stenge enheten 1. juli og ut året. Finjord understreker at pasientene uansett ville ha fått lindrende behandling ved andre avdelinger på sykehuset.

Ser på driften

– Vi vurderer nå en endring i organiseringen og driftsformen ved enheten. Dette gjør vi for å kunne hjelpe flere pasienter. Og for også for å gi bistand ved øvrige palliative tilstander. Dette er en del av arbeidet med kontinuerlig forbedring i UNN, sier Finstad.

Hun medgir at enheten skulle lukkes 1. juli, men avviser at dette er det samme som å stenge ned sengeposten.

– Det var diskusjon i lederteamet ved Medisinsk avdeling UNN Harstad om lukking i forlengelse av ferieavvikling. Det ble besluttet å lukke avdelingen ut året for å skape rom til å vurdere en hensiktsmessig driftsform. Dette for å styrke tilbudet til pasienter som har behov for et fleksibelt palliativt tilbud. Dette vedtaket skapte så mye bråk og uro at lederteamet nå har valgt å fortsette driften som normalt også etter sommerferien, sier Finjord.

– Hva er forskjellen mellom å lukke og stenge enheten?

– Det kan være vanskelig å se forskjellen, men det er forskjell på å stenge ned en post og å lukke den, sier Finjord.

Hun understreker at uansett hva som skjer med hensyn til palliativ enhet, så viul UNN Harstad fortsatt gi pasienter tilbud om lindrende smertebehandling.

Ifølge Finjord er tillitsvalgte, verneombud og de berørte ansatte informert om status så langt. Avdelingslederen hadde møte med tillitsvalgte 24. mai, mens berørte ansatte ble informert sist tirsdag.

Representanter fra Harstad kommune ble orientert om planene i et møte onsdag.

– Kan UNN Harstad selv bestemme at palliativ enhet skal legges ned, eller er det ledelsen i Tromsø som avgjør?

– Vi har ikke fått pålegg fra Tromsø om å legge ned posten, men ledelsesteamet lokalt har et ønske om å styrke det palliative tilbudet og dermed må vi se på driftsformen og organiseringen, sier Finjord.

Hun opplyser at ledelsesteamet jobbet ut fra mandat, risikovurdering og fremdriftsplan videre i tett samarbeid med tillitsvalgte, verneombud, ansatte.