Halve sommeren har gått, og de fleste av oss håper og lengter nok etter en lengre periode med sammenhengende sol og varme.

Det er noe turistene tydeligvis ikke er like opptatte av, skal vi tro daglig leder Jan Erik Kristoffersen og avdelingsleder Gro Dagsvold ved Visit Harstad.

70 prosent vekst

– Turistene som velger å resie til Nord- Norge er ikke først og fremst opptatt av varme og temperaturer på 25-30 grader. De fleste kommer for naturopplevelsene og bryr seg ikke om graderstokken såvidt kryper over 10 grader. Det viser veksten i årets besøkstall med all tydelighet.

– Så langt har vi en økning på 70 prosent utenlandsbesøkende som har vært innom turistkontoret, mens det totale antall som har vært innom er 21 prosent høyere enn på samme tid i fjor, forteller Kristoffersen og Dagsvold.

Fjellturer

De merker også at stadig flere tilreisende ønsker å oppholde seg lengre enn ett døgn i byen, og sier at mange blir overrsaket når de får kjennskap til de mange ulike aktivitetene byen og regionen har å tilby.

– Fjellturer, både som dags- og overnattingsturer, er ofte etterspurt. Forleden hadde vi en sveitsisk familie innom som planla en femdagerstur som de valgte å starte inne i Kanstadfjorden.

– Men både bobil- , cruise- og charterturister etterspør fjellturer, der en tur opp til Keipen er den mest populære, og oppfattes som spektakulær, spesielt når midnattsolen skinner.

– Nytt av året er at vi også arrangerer organisert tur til Musvannet for cruisebåtturistene, noe vi har fått tilbakemeldinger på falt i god smak hos deltakerne og som vi alkter å gjenta ved neste cruisbåtanløp 26 juli, forteller de to.

Lett tilgjengelig

Kajakpadling er en annen aktivitet de registrerer en sterk økning innen.

– Stadig flere kommer med egne kajakker, enten sammenleggbare eller på biltaket. De ønsker tips om hvor de kan legge turen, og mange av disse blir overrasket over hvor lett tilgjengelig det er til den fantastiske skjærgården vi har, bare de tar ferga over til Grytøya.

– Også bobilturistene øker i antall. Vi mener det er en myte at disse ikke legger igjen særlig med penger. Vår erfaring er at de shopper, går på cafeer og legger igjen penger på de ulike attraksjonene byen har å tilby.

Fristende tilbud

Men likevel det nok fortsatt Trondenshalvøya med kirkaog Adolfkanonen som er det de fleste spør etter. Statistikken viser at Adolfkanonen hittil har hatt en økning på 25 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Daglig arrangeres det tre omvisninger ved kanonen. Hver gruppe tar kun et sted mellom 20-30 turister. Dette for at kvaliteten på omvisningene skal bli best mulig, forteller Kristoffersen og Dagsvold, og legger til;

– Tar vi med de som etterspør hvalsafari fra Valhall, kveldstur med Strønstad, taxiturtilbud til Nupen eller dagsturen ”En smak av Kvæfjord”, er det ingen tvil om at regionen har godt med tilbud som frister turistene til å være en dag eller to ekstra i byen ved Vågsfjorden.

Adolfkanonen: Den er fortsatt en av byens best besøkte attraksjoner og opplever sterk vekst i besøkstallet i sommer. Arkivfoto Foto: Børge Hoseth