Noe har skjedd i Harstad.  Mange vil si det startet 21. mars 2012. Da annonserte Helge Lund at Drift Nord legges til Harstad – bygget på basis av leteavdelingen som har vært i byen i 25 år. Opprettelsen av driftsområdet etablerte Harstad som sentrum for utvikling og opptur i nord. En fjerdedel av Statoils leteprogram skjer i nord – ut i fra letekontoret i Harstad. Det sier sitt om hvor fokus for oljeindustrien er nå. Flere nylige oljefunn i Barentshavet og Norskehavet bare underbygger satsingen. I kjølvannet av Statoil har flere bedrifter slått rot i nord, og mange ser nordover og lurer på hvor de skal etablere seg.

Oljeindustrien fører med seg enorme ringvirkninger. Aibel har etablert seg i Harstad med over hundre arbeidsplasser fordi kunden, Statoil, er her. Oljeindustrileverandøren Weatherford er i ferd med å bygge seg opp. Det samme er flere oljeselskap og leverandører. Det gir grunnlag for flere restauranter, butikker og tjenester.

Harstad har slikt sett posisjonert seg rett, og har et forsprang på de andre byene i kampen om nye etableringer. For byene er i kamp med hverandre. De gjør seg lekker for å tiltrekke seg det som skaper utvikling: De rette folkene.

Disse rette folkene har tre spørsmål når de skal velge hvor de vil jobbe.

Who is there?

What is there?

What is going on?

Det lærte vi i Harstad i 2005, da Phil Wood var på Harstadkonferansen og snakket om kjennetegnet på byer som lykkes.

Så hvem er her, hva er her og hva skjer?

68,47N er et magasin om akkurat det. Her kan du lese om forventningene til Harstad og om folk som bor her. Om overraskelsen og gleden av å bo i ”verdens miste storby”, med nærhet til kultur, natur og opplevelser. Vi har snakket med ansatte i oljebransjen, sykehus, skipsindustrien, byggebransjen og på hotell. Vi har sett på barnehager, boligmarked, handelsmuligheter, restauranter og opplevelser.

Vi ble imponert over hvem og hva som er her, og hva som skjer på våre breddegrader. Blir du? Send oss gjerne tilbakemelding etter å ha lest magasinet til oar@ht.no , på Twitter merket #6847N eller på https://www.facebook.com/HarstadTidende

Artikkelen er hentet fra Harstad Tidendes magasin 68°47′N. Du kan lese hele magasinet her.

Fra mobil og nettbrett finnes det en utgave uten Flash her.

foto
Forside 68,47