Det er Sissel Bigseth og leder utvekslingsorganisasjonen MyEducation i Norge, som oppfordrer familier i Harstad til å bli vertsfamilie for Samuele på 17 år fra Italia.

– Han skal gå på videregående skole og kommer i løpet av januar og blir til skoleslutt i juni, opplyser Bigseth, i utvekslingsorganisasjonen MyEducation.

– Vi startet opp for 1 år siden i Norge, men moderselskapet i Danmark har sendt ut og tatt i mot utvekslingselever fra hele verden i nærmere 20 år, sier hun.

Drømmer om snø og kulde

– Utvekslingselever som søker seg til Norge drømmer om å få oppleve nordlys, snø, kulde og midnattssol — og dette og mye mer får de garantert oppleve i Harstad, mener Bigseth.

– Hvorfor ikke bringe litt av Italia hjem i din egen stue? Nordmenn er glad i Italia, italiensk kultur, mat og språk. Det er en kjempemulighet til å bli kjent med den italienske kulturen.

Litt mer om Samuele

– Han bor i Nord-Italia sammen med moren, faren og to storesøstere. Han er flink på skolen og musikk er han store lidenskap, melder Bigseth.

– Han spiller både piano, og klassisk og elektrisk gitar i et eget band. Han har flere favorittband i Norge. Han er vant til å ha mange oppgaver hjemme som å vaske, rydde, stryke klær og hjelper gjerne bestemoren sin når hun trenger det, sier hun.

– Besteforeldrene bor på en gård som han jobber på i skoleferier. Samuel har aldri vært i Norge, men har vært fasinert av landet, kulturen og folket her i nord siden han var 12 år.

– Han har studert norsk på egenhånd i flere måneder, og gleder seg til å komme til Norge for å oppleve en annen kultur, lære norsk, gå på norsk skole, bli en del av en norsk vertsfamilie og få nye venner. Han vil gjerne bidra med sin italienske kultur, sier Sissel Bigseth.

Sterke bånd

– Ofte knyttes sterke bånd mellom vertsfamiliene og utvekslingselevene i mange år etter selve utvekslingsoppholdet, melder hun.<\n> – Å ha en utvekslingselev boende hos seg, betyr ikke bare å få en ungdom i huset. Utvekslingseleven bringer sin kultur<\n>og sin bakgrunn med seg og gir dere muligheten til å bli kjent med en annen kultur som vertsfamilie.

– Som vertsfamilie skal man ikke være en turistguide for utvekslingseleven! Det å være utvekslingselev betyr å lære norsk kultur og språk gjennom dagliglivet hos vertsfamilien, venner de får og på skolen. Utvekslingseleven skal være et familiemedlem og ta del daglige oppgaver.

– Alle vertsfamilier får en lokal representant som følger opp utvekslingseleven og vertsfamilien, sier Sissel Bigseth.

Organisasjonen

MyEducation tar imot utvekslingselever fra blant annet Australia, Tyskland, New Zealand, Frankrike og Italia. Det er elever som kommer for å gå på skole i Norge i  3, 6  eller 10 måneder. Vi sender norske elever på utveksling til 17 destinasjoner og studenter til USA.

Høres det interessant ut for din familie? Ta kontakt med Sissel Bigseth på mail info<\@>myeducaton.no