I Breivikbotn på Tjeldøya i Nordland, cirka ti kilometer sør for Ramsund bru i Tjeldsund kommune, har en elv tatt med seg veien. Den har rast ut. Fjorden nedenfor er nå brun av leire, sand og grus.

Bygda Myklebostad er nå isolert.

- Det er ikke folk involvert i raset, sier teknisk sjef i kommunen, Ole Øystein Lindebø.

Kommunens folk er på rasstedet. Statens vegvesen er også der.

Oddny Dalen bor på Mylkebostad, og driver butikk i Ramsund. Hun forteller at sjåføren av skolebussen kom til stedet like etter at skaden hadde skjedd.

Svært juv

Det er flere meter av veien som har rast ut og etterlatt seg et svært juv. Fjorden er nå full av leire.

- Det ser ut som at veien er skadet over en strekning på 30-50 meter. På det meste er det et flere meter dypt juv. Det er sørgelig at nyveien vår er ødelagt, sier Dalen.

Hun driver butikk i Ramsund sammen med Svenn-Harold Nordgård. De er ikke sikre på om de klarer å holde burikken åpen i hele dag, siden de ikke kommer seg av gårde fra Mylkebostad. De har to andre ansatte.

Veien kan bli stengt i flere dager.

Dette rammer skolebuss, melketransport og dyrebil. Hvordan folk skal komme seg til skole og butikk er foreløpig uklart.

Ødela bilen

Britt Randi Breivik fra Myklebostad sier:

- Sønnen min kjørte strekninga ca. klokka 0630. Da var det et hull i veien. Han så det ikke, og punkterte på et av dekkene. Han ødela også noe på forstillinga på bilen. Bilen er nå på verksted. Rundt 15 minutter senere kjørte mannen min samme vei. Da var hullet blitt så stort at han ikke kunne kjøre over det. Mens han sto der og så på, raste rekkverket ved veien ut, sier hun.

Folk ht.no har snakket med i bygda mener et rør i elveleiet under veien på stedet ikke ble skiftet ut da nyveien ble anlagt, mens dette ble gjort flere andre steder.

- Røret har sannsynligvis kollapset, og elva har gravd ut veien, sier en tipser til ht.no.

Skolebuss stoppet

Andreas Bruun kjører skolebussen i området, og var på vei til Myklebostad da han ble stoppet av en bilist som sa at veien var blokkert av vannmengder.

Han kjørte til Breivikbotn, og ble møtt at at veien var rast ut.

- Det er ei elv som renner ut i ei renne under veien, og denne har ikke klart å ta unna for vannmengdene, sier han til ht.no.

Veien ble rustet opp for et par år siden med ny asfalt, og Bruun mener dette gir grunn til å stille spørsmål rundt arbeidene som ble gjort.

Dårlig vær

De første meldingene ht.no fikk, gikk ut på at dårlig vær kunne ha vært en medvirkende årsak til raset. Bruun forteller at han kjørte over Tjeldsundbrua kl 0445 torsdag morgen. Da blåste det 24 meter per sekund.

Vegvesenet jobber nå på rasstedet med å kartlegge skadeomfanget, årsaken og mulighetene for omkjøring.

foto
Foto: Andreas Bruun