Harstad: Mannen skal, i henhold til tiltalebeslutningen i Trondenes tingrett, jevnlig ha øvet ulike former for vold mot ektefellen i flere tiår. Han skal også ha brukt sterkt nedsettende og krenkende utsagn om henne, samt truet med vold.

Slag og spark

Det var spesielt når han var alkoholpåvirket at volden ble utøvd, vold som medførte skader, smerter, og frykt for ytterligere voldsbruk. Kvinnen forklarte at han ved ett tilfelle mishandlet henne så grovt at hun segnet om. Ved et annet tilfelle slo han henne slik at hun fikk brist i ribbeina. Mannen nektet henne å oppsøke lege etter mishandlingene. Fornærmede hadde vanskeligheter med å huske alle gangene hun har blitt utsatt for vold, men understreket at hun jevnlig har blitt utsatt for fysisk og psykisk fra 1980-tallet og frem til 2014.

Den fysiske volden har bestått i slag, spark, og annen fysisk maktbruk. Kvinnen forklarte at hun mange ganger har blitt påført store smerter og at den psykiske volden særlig har bestått i sjikanering, trusler om vold, kontrollerende atferd fra tiltaltes side, og at tiltalte flere ganger har truet med å ta sitt eget liv.

Erkjente

Tiltalte har erkjent delvis straffeskyld. Årsaken til dette er at det har gått mange år og at han har problemer med å huske hva som har skjedd. Han forklarte i retten at han tidlig begynte å drikke alkohol. Han forklarte at alkoholkonsumet eskalerte kraftig på 1990-tallet. På et tidspunkt drakk han både før, under og etter arbeid.

Tiltalte erkjente at han ikke har vært snill med fornærmede opp gjennom årene, og at dette hadde sammenheng med hans alkoholmisbruk.

To år

Trondenes tingrett mente at det klare utgangspunktet i denne saken var at tiltalte måtte dømmes til ubetinget fengsel. Retten mente også at det var svært alvorlig at volden er utført av ektefellen på steder hvor fornærmede normalt skal føle seg trygg, for eksempel i eget hjem.

Den eneste formildende omstendighet retten la vekt på var at tiltalte delvis erkjente straffeskyld.

Tingretten fastsatte straffen til fengsel i to år, der seks måneder er betinget med en prøvetid på to år. Mannen ble i tillegg dømt til å betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner til kvinnen.