Felles for de næringsdrivende er at de ønsker en tiltakspakke for sentrum velkommen.

– Det er på høy tid. Pakken burde ha vært iverksatt før bompengene ble innført, sier innehaver av Parabolflua, Hans-Erik Myreng.

Merker bompengene

Han viser til at trafikkproblemene i forbindelse med veiutbyggingen, bompenger og en storstilt utbygging av kjøpesentrene allerede har fått konsekvenser for en del butikker i sentrum.

– Vi merket det allerede da bompengeinnkrevingen startet 27. juni. Omsetningen falt i juni, juli og august, sier han. At en konkurrent åpnet en gigantisk sportsbutikk i Sjøkanten Senter, har trolig også vært med på å påvirke omsetningen.

Han viser til at flere parkeringsplasser og perioder med gratis parkering må til for å få flere folk til sentrum.

– Det er klart at vi helst handler der parkeringen er gratis. På den måten sparer vi inn bompengeutgifter når vi skal inn til byen, er den kommentaren vi ofte får fra kundene våre sier Myreng.

Kamilla Johansen i Bakerinnen AS har så langt ikke hatt negative konsekvenser av bompengene. – Vi har godt besøk, sier hun.

Ønsker tiltakspakke

Daglig leder Ellen Henningsen Hellen i Ellens Pelsstudio ønsker tiltakspakken hjertelig velkommen.

– Alt som kan føre til mer liv og røre i byen, og mer kunder i butikken, er positivt for oss. Jeg er faktisk mer engstelig for hva som skjer når det utbygde kjøpesenteret i Kanebogen står klar, enn at det er innført bompenger for å komme inn til byen, sier hun.

25 prosent økning

Line Ravn Munkvold i Lykke og Lukas ønsker flere parkeringsplasser og redusert parkeringsavgift. Hun støtter politikernes initiativ til en tiltakspakke for sentrum. Det samme gjør Ellen Bendiksen ved Tilbords Storgatens Glassmagasin.

– Kommunen må ikke fjerne en eneste parkeringsplass. Og vi må gjerne få redusert parkeringsavgift, sier Bendiksen. Butikken bygde de om tidligere i år, og bare i august økte omsetningen med 25 prosent.

Nok p-plasser

Arne Guttormsen hos KapAhl har jobbet i sentrum i 30 år.

–Det har alltid vært svingninger og ulike utfordringer for sentrumsbutikkene. Etter mitt skjønn fremstår sentrum i dag langt mer attraktivt enn for få år tilbake.

– Det som blir viktig fremover er at det fortsatt er nok parkeringsplasser. Butikkmiksen og serveringstilbudet i sentrum kan ingen kjøpesenter slå.

– Derfor opplever vi en pen omsetningsøkning på mer enn 15 prosent så langt i år, sier Guttormsen.

Drar kunder til byen

Elisabeth Bendiksen hos Vakre Vene stråler over en solid vekst og omsetningsøkning hittil i 2016.

– Vi har allerede nådd fjorårets totale omsetning. Det er det nok flere årsaker til, men en av dem er utvilsomt at de mange nyetableringer både i og utenfor sentrum er med på å dra langt flere kunder til Harstad.

– Jeg imøteser derfor et initiativ fra politikerne om å legge til rette for at så mange som mulig skal kunne komme seg til sentrum uten å møte for mange hindringer.

– Da er gode og fornuftige parkeringsløsninger svært viktig, sier Bendiksen.