– Det vil være en skandale om Forsvarets musikkorps består, mens den operative forsvarsevnen forsvinner.

Det sier lokalhistoriker og mangeårig offiser i Forsvaret, Harald Isachsen. Han understreker at byen og han selv er glad i Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, eller Divisjonsmusikken som det kalles på folkemunne. Korpset har stor betydning for musikklivet i byen, og er med på å skape mellommenneskelige relasjoner.

Umusikalsk

– Men musikken har ingen operativ forsvarseffekt, sier den tidligere stabsoffiseren ved gamle DKN. 37 år av livet har han tilbragt i Forsvaret, som soldat og senere offiser.

Han er oppgitt over den sterke nedbyggingen av det norske forsvaret. Og at det i en tid da Russlands forsvar ruster opp.

– På 50- og 60-tallet var slagordet ”aldri mer 9. april”. Dette slagordet er nå glemt. Politikerne er i ferd med å gjenta de feilene som ble begått på 1920- og 30-tallet. Det er skremmende at folk som ikke kjenner sin historie, skal få lov til å gjøre det samme, sier Isachsen.

Alliert støtte

I diskusjonene som går, savner han helhetlige analyser som viser hvilket forsvar landet trenger. Selv mener han at Forsvaret allerede er så nedbygd at landet er nødt til å støtte seg til sine allierte.

– Det er derfor skandalen blir så stor hvis det allierte treningssenteret på Åsegarden forsvinner. Treningssenteret er en av de viktigste pilarene i hele den norske forsvarsevnen. Det hører vi stadig vekk fra politikerhold. Norge er totalt avhengig av alliert forsterkning hvis vi blir angrepet, sier Isachsen.

Åsegarden viktig

Dersom ryktene skulle vise seg å være korrekte, har Isachsen liten forståelse for at Forsvarssjefen vil legge ned treningssenteret.

– Utlendingene som trener her, både nederlendere og engelskmenn, er veldig fornøyd med treningssenteret og området de kan trene i. De møter store utfordringer når det gjelder klimaet og de variasjonene i været som vi har her i Harstad i vinterhalvåret. Sist men ikke minst er nærheten til havet viktig. Samspillet mellom et godt øvingsområde og havet er hovedgrunnen til at de ønsker å være her. Det sier de allierte selv.

Renovert og lagt ned

Forsvaret tok i bruk Åsegarden tidlig på 1950-tallet. De etablerte seg i en leir som tyskerne bygde under krigen. På slutten av 1950-tallet overtok Brigade Nord 3. bataljonen (BN3) området. Noen av brakkene som ble bygd, står på det som tidligere var tyske bunkere.

– Jeg kom til Åsegarden i 1961, og som offiser ved DKN var jeg dessverre med på å legge ned garnisonen tidlig på 1990-tallet. Det skjedde etter Berlin-murens fall. Vi skulle ta ut gevinsten av at det ble fredeligere i verden. Det var kravet fra politikerne, og Forsvaret ble en salderingspost i budsjett-diskusjonene, sier Isachsen.

Langtidsplanen for Forsvaret blir lagt fram fredag klokken 12. På rådhuset sitter ordfører, kommandøren på Sjøkrigsskolen samt ledere og tillitsvalgte i KjK, FMKN og ATS og venter i spenning.

Skjebnedag: I dag kan porten til alliert treningssenter bli stengt for godt Foto. Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy