Det skriver NRK Troms.

Arbeiderpartipolitikeren Jan Henry T. Olsen var fylkesordfører i Troms fra 1991 til 1992, og deretter fiskeriminister frem til 1996. Han var sentral i forhandlingene mellom Norge og EU, hvor han fikk tilnavnet «No Fish Olsen», da han i forhandlingene sa at Norge ikke hadde noen fisk å gi bort. Med tiden snudde han imidlertid i synet på EU, og gikk inn for at Norge burde bli medlem.

- Det er trist å meddele at min og vår kjære Jan Henry gikk bort tidlig i morrest, - trist for oss, men familien er enig om at det er en lettelse for han at han omsider har fått fred for alle plager som sykdommen påførte han, skriver kona, Laila Lanes, på Facebook.

«Tidenes fiskeriminister»

Han ble leder i Troms AUF i 1982, og ble valgt inn på Troms fylkesting året etter. Som fylkespolitiker var han blant annet leder for fylkesskolestyret, likestillingsutvalget og plan- og næringsutvalget.

Olsen satt som fiskeriminister inntil regjeringen gikk av i 1996. Han ble da leder av Arbeiderpartets ad hoc-utvalg for fiskeripolitikk, og han var medlem av Arbeiderpartiets Europa-utvalg 1998–2000. I 2002 ble han valgt til medlem av styret for Universitetet i Tromsø. I 2007 ble han kåret til «Tidenes fiskeriminister» av avisen Fiskaren. Samme år ble han innvalgt i kommunestyret i Tromsø.

Åpen om sykdommen

Den tidligere fiskeriministeren sto fram om livet med Alzheimers sykdom i 2008, da han var 51 år gammel. Han har siden vært åpen om sykdommen.

I 2008 kåret iTromsø Jan Henry T. Olsen og kona Laila Lanes til Årets tromsøværing for deres åpenhet om Alzheimers-sykdommen

I 2009 ga Lanes ut boka «Skynd deg å elske», der ekteparet ga en åpen og ærlig framstilling av hvordan det er å bli rammet av folkesykdommen som årlig rammer 10.000 nordmenn.

– Jan Henry og Laila har maktet å sette alzheimer og demenssykdommer på dagsorden på en måte som savner sidestykke. De har endret på det stigmaet som har vært klebet til alzheimer og demens, sa filmskaper Hilde Korsæth til NRK i 2011. Hun fulgte ekteparet tett i ett år i forbindelse med filmingen av dokumentaren «Min elskede».

Vi oppdaterer saken.