Anledningen er at det er 40 år siden UNIFIL-operasjonen startet.

– Jeg var der i nesten tre år til sammen i løpet av fem kontingenter, sier Rubach.

Han startet som lagfører og nestkommanderende i en geværtropp i 1982, han var i bataljonsstaben i 1993–94 samt nestkommanderende i kompaniet og kompanisjef i 1997–98. Rubach har også tjeneste som FN-observatør i Angola og Midtøsten, og tjeneste i Irak og ISAF-styrken.

Rubach er tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med laurbærgren, og også tildelt Forsvarets medalje for sårede i strid. Han var én av tre nordmenn som ble skadet da en bombe i veikanten gikk av i Meymaneh i Afghanistan 23. mai 2007. En finsk soldat ble drept.

Overrasket

På turen i Libanon skal deltakerne få reise tilbake til flere av de stedene hvor nordmenn har tjenestegjort. Deltakerne på turen er plukket ut for å best mulig kunne representere de 20 årene Norge var til stede i Libanon.

– Jeg ble både overrasket og glad over å bli invitert til å reise nedover. Jeg representerer de som fortsatt er i Forsvarets tjeneste, sier han.

– De har lagt sin flid i programmet, så det blir både moro og interessant. Det skal bli artig å se hvem som er igjen av lokalbefolkningen jeg møtte den gang.

Les også: 25 Unifil-veteraner ble hedret i Nordic Hall

I løpet av reisen skal veteranene legge ned krans på minnestedene til de nordmennene som omkom. Veteranene får også besøke den indiske bataljonen, som tok over ansvaret for området etter Norge i 1998, og som fortsatt er til stede i landet.

Det blir også en medaljeseremoni i løpet av uken. Noen av deltakerne på reisen er blant dem som ikke har fått Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin tjeneste. Den får de på en egen seremoni i løpet av uken.

Om jubileet

Det var i påsken 1978 at Norge sendte sine første soldater til UNIFIL-operasjonen i Libanon. Det var starten på ett av de største bidragene Norge har hatt i internasjonale operasjoner, med over 22.000 nordmenn som tjenestegjorde i landet.

Nå er det 40 år siden starten, og 20 år siden Norges bidrag ble avsluttet.

– Jeg var faktisk med i den siste kontingenten, forteller Kristian Rubach.

I jubileumsåret hedrer Forsvaret veteranene som tjenestegjorde i Libanon. Jubileet ble markert på 31 forskjellige steder over hele landet 6. april, da 2300 veteraner mottok Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Denne medaljen ble ikke innstiftet før i år 2000, altså en tid etter at UNIFIL-operasjonen var avsluttet. Derfor var det fortsatt mange veteraner som ikke hadde mottatt medalje for tjenesten. Den fikk de nå i forbindelse med jubileet.

I tillegg til denne turen til Libanon for 33 utvalgte veteraner er alle UNIFIL-veteraner invitert til jubileets hovedmarkering på Akershus festning 20. april. Over 3000 veteraner er foreløpig ventet til dette arrangementet.