Da UNN-styret var samlet onsdag denne uka vedtok de ett større kutt i antall senger for å spare penger. 37 senger skal bort. I stedet skal pasienthotell benyttes av pasienter og pårørende som en del av dreiningen fra døgn- til dagbehandling.

Fra 1. april

Av de 37 sengene skal fem senger kuttes i Harstad allerede fra 1. april i år. Tre av disse blir borte fra føden, mens medisinsk avdeling mister to sengeposter.

Ansatterepresentantene i UNN-styret ønsket å utsette forslaget fordi det har vært for kort tid til å gjøre en risiko- og sårbarhetsanalyse, men det forslaget falt.

Styremedlem Hanne Frøyshov, som er tillitsvalgt for overlegeforeningen, kom med et alternativt forslag, som heller ikke ble vedtatt.

Hun foreslo at sengene kuttes men uten at fagområder flyttes. Samtidig må det utarbeides en plan for nødvendige omrokkeringer som kommer i forbindelse med bygging av ny A-fløy i Tromsø. Her må det spesielt sees på forskyvning for opptaksgrensene mellom sykehusene i UNN, hvis det blir vanskelig å plassere alle pasienter i Breivika i Tromsø.

Av de 37 sengene kuttes 29 av disse i Tromsø, tre i Narvik og fem i Harstad.

- Vedtaket om kutt i sengepostersenger er mest dramatisk for Tromsø. Det Harstad kanskje vil merke mest er at man får flere pasienter fra sykehuset i Tromsø på grunn av plassmangel der, sier tillitsvalgt Frøyshov i en kommentar til sengekuttene.

Styremedlem Mai Britt Martinsen fikk lagt inn de ansattes innvendinger mot forslaget i protokollen.

- Vi ser at vi kan risikere uforsvarlige forhold, økonomiske og faglige tap, samt lidelser for pasientene. Vi kan ikke se at det anbefalte forslaget har tatt tilstrekkelig hensyn til utgiftssiden ved omstilling. Ikke bare rent økonomisk, men også tap av personell, arbeidsmiljø og kompetanse, heter det i protokolltilførselen.

De ansatte er ikke nødvendigvis enige i at store sengeposter er mest effektive. Dessuten bør kanskje enkelte byggeprosjekter nedskaleres eller forskyves, mener de. Til sist forventer de ansatte at UNN får økte rammer fra Helse Nord for å sikre det framtidige helsetilbudet for nordlendingene.