– En hel generasjon læres opp til å oppsøke lege helt unødvendig, sier Venstre-politiker og sykehuslege Maria Serafia Fjellstad.

Hun tar et oppgjør med konsekvensene av at regjeringen har innført nye fraværsgrense i videregående skole. Resultatet er at forkjølelsesrammede ungdommer må til gå til lege for å få dokumentasjon på at de er syke.

Tull og tøys

– Dette er direkte tullete, og skaper et stort merarbeid både for fastlegene, skolen og for elevene. Jeg er glad for at Venstre sentralt jobber for å få endret få endret den firkantede fraværsgrensen.

Den nye fraværsgrensen i videregående skole ble innført i høst. Den innebærer at eleven ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Elever som nærmer seg fraværsgrensen, skal varsles om at det er fare for at de ikke får halvårsvurdering med karakter.

Uten karakter

– Hvis noen har høy feber og er syk, så skal de holde seg hjemme. Det er gjelder også for personer som rammes av diare og oppkast. De skal holde seg hjemme i 48 timer. Øvrig sykdom handler om hvordan den enkeltes allmenntilstand er. At en hel generasjon ungdom skal tvinges til å oppsøke lege for filleting, er tøv og bør opphøre snarest. Du trenger absolutt ikke å gå til lege når du er forkjølet, sier Fjellstad.

Pliktoppfyllende

Hun tror ikke den nye fravæsgrensen fører til at færre elever dropper ut av skolen.

– Dette rammer pliktoppfyllende elever som nå ikke våger å holde senga av frykt for å få for høyt fravær.Det rammer også elever som har en sykdom som gjør at de er mye borte fra skolen, men som likevel klarer å håndtere skolearbeidet. Hun viser til at arbeidslivet har egenmelding inntil tre dager og inntil åtte dager hos IA-bedrifter. Det samme bør innføres for skoleungdom.

Fjellstad har ikke møtt en eneste fastlege som er positiv til den nye fraværsgrensen, når de ser konsekvensene den har fått.

Stort merarbeid

Det kan også fastlege Jonas Holte ved Heggen helsesenter skrive under på.

– Hver dag sitter det elever fra videregående skoler på venteværelset for å få legeattest på sykefraværet. Den nye fraværsgrensen skaper betydelig merarbeid for fastlegene – ikke minst i Harstad der vi mangler 4-5 legehjemler.

Hans inntrykk er at de fleste elevene som oppsøker legesentrene lider av helt vanlige ting, som forkjølelse, luftveisinfeksjoner og andre sykdommer som ikke trenger medisinsk behandling.

Unødvendig tidsbruk

– Mange av oss føler at dette er unødig bruk av en knapp offentlig legeressurs. For å kunne lage en legeerklæring til skolen, må man undersøke pasienten personlig og så gjøre en medisinskfaglig vurdering basert på undersøkelsen. Dette tar tid både for legen og for eleven. Jeg synes det er nokså spesielt at det er dette myndighetene mener fastlegene skal bruke ressurser på. For folk flest vil dette bety lengre ventelister, sier Holte.

Og mens legesentrene fylles av snufsete ungdommer, sliter kommunen med å rekruttere nok mange fastleger.

– Er dette fornuftig bruk av fastlegene? Jeg synes vi heller for eksempel burde bruke mer tid på sykehjemmene, sier kommunal fastlege Jonas Holte. Han mener myndighetene har lagt opp til en byråkratisk regel som ikke har noen helsemessig effekt.