Befolkningen i og rundt Harstad er et turglad folkeslag. Harstad Turlag er nemlig blant de raskest voksende blant nesten 60 medlemslag i Den Norske Turistforening (DNT). Bare fra mai i fjor til mai i år har medlemstallet øket 12 prosent. Ikke noe rart i det, med så mange ulike tilbud til både barn, ungdom og voksne.

Utvider horisonten

Turlagets sesongprogram har noe for alle. Deriblant tirsdagsturene, som er et ukentlig lavterskeltilbud i nærområdet, ifølge Line Melbøe og Per Ove Hovland. De er to av flere turledere som har møtt opp ved Trondenes kirke for å starte sesongen med Trondeneshalvøya rundt en vårkald ettermiddag i mai.

ETTERMIDDAGSTUR: Trondeneshalvøya rundt, med start fra Stien langs sjøen.

– Vi starter på Stien langs sjøen, følger deretter en tursti opp til TV-tårnet og tilbake langs lysløypa og ned til Laugen. For dem som ønsker det, er det muligheter til å utvide turen til Russevika. Vi beregner rundt syv kilometer, forteller de, vel fornøyde med at nærmere førti personer har møtt opp for å starte sommersesongen. Frem til slutten av september arrangeres enda fjorten tirsdagsturer.

– Dette er hovedsakelig korte turer, men vi har også noen moderate fjellturer på programmet, som Elgen og Nattmålsnuten, samt en festspilltur til Heia. Tirsdagsturene er en unik mulighet til å utvide horisonten og bli bedre kjent i nærområdet, sier de.

Tematurer

Det er lagets mange turledere som har snekret sammen årets turprogram, som også består av ulike tematurer. Ikke bare i Harstad, men også i nærkommunene.

– Vi har fototurer og gourmetturer. Solturer og måneskinnsturer. Skiturer, fisketurer, sykkelturer og botanikkturer. Både dagsturer og overnattingsturer, med turmål i flere av nærkommunene, forteller turlederne.

Også Barnas Turlag har et bredt program. Ifølge leder Therese Tangen er tilbudene mange for barnefamilier, blant annet en overnattingstur i høst.

– Vi slår sammen Kom deg ut-dagen, starten på Friluftsuka og Natt i naturen med telttur i Straumsbotn. Foreldrene deltar også på turene våre, de synes det er fint at barna lærer å ferdes i naturen, sier hun, og legger til at de også har planer om egne tilbud for barn mellom åtte og tolv år.

Veldedighet

Med i turlagets sesongprogram er også et veldedighetsarrangement i regi av Fjellsportgruppa, der hele byens befolkning inviteres til å delta til støtte for et nytt skolebygg i Nepal. Initiativtaker er Bjørn Forthun, som etablerte Fjellsportgruppa i fjor vinter med enorm respons.

HØSTIDYLL: Fellestur til Strandstinden september 2017.

– Vi håper mange vil møte opp ved alpinanlegget i Sollia lørdag 16. juni. Arrangementet er familievennlig, og deltakerne velger selv lengde og antall etapper i Sollifjellet. Man kan sponse fra egen lomme eller skaffe seg sponsorer, og midlene går uavkortet til skoleprosjektet i Nepal, sier han, og forteller videre at ideen oppsto etter at han selv fikk livsviktig hjelp av lokalbefolkningen under en fjelltur i Nepal.

– Jeg vil gi noe tilbake, og håper dermed å få Harstad-befolkningen med meg, sier han.

Harstad Turlags program for 2018 er med andre ord omfattende, også fordi DNT feirer 150 år i år. Styreleder Nils Erik Bakke lover flere overraskelser fremover.

– Vi har noen planer i lokalmiljøet som vi ikke kan røpe ennå, sier han.

Harstad Turlag består av DNT Ung, DNT Fjellsport, Barnas Turlag og Seniorgruppa. Turlaget arrangerer turlederkurs for både ungdommer og voksne. Fjellsportgruppa arrangerer skredkurs i vintersesongen. Turlaget eier i dag ni hytter, og i løpet av året starter byggingen av ei ny hytte ved Haakonsbu i Jonsheimen. Gamle Haakonsbu blir sikringshytte.