Hålogaland ressursselskap har kjørt et prøveprosjekt i Beisfjord, der innbyggerne i mye større grad enn tidligere har kildesortert på hjemmefronten. Resultatet er at mengden sortert avfall har økt. Med andre ord havner det ikke lenger i naturen, eller i «brennbart»-avfallet.

Dunker eller sekker?

I HRS-området har vi stort sett nøyd oss med to dunker. En for matavfall og en for brennbart avfall. Nesten alt annet har vi enten levert på felles returpunkter, eller som spesialavfall. Det kan fort endre seg. HRS er i gang med å vurdere andre løsninger.

– Vi regner på hva som gjøres hvis vi velger en ordning med stor grad av kildesortering i hjemmene. Det er logistikkutfordringer og investeringer som må gjøres om vi endrer dagens system, forteller miljø- og forvaltningssjef Line Dalhaug.

Dyrere avfallshåndtering

Selskapet ønsker å bruke denne høsten til å gjøre disse vurderingene.

– Spørsmålene vi stiller oss er om vi har det rette utstyret? Har vi nok ansatte? I dag eier HRS mange sideløfter-biler. Men hvis vi går for mer kildesortering hjemme, og det blir sekker i stede for dunker for det ekstra avfallet, trenger vi eksempelvis en ny bil i Harstad.

– Blir det dyrere for oss kunder?

– Det ligger i kortene at kundene må bære økte kostnader. Hvilke tall vi snakker om, er det for tidlig å si noe om.

– Mange synes det er mer enn nok at de må dra to dunker fram til veibanen. Hvor mange skal husstandene egentlig måtte drasse på?

– Jeg ser ikke for meg at alt blir hentet på samme tømmedag. Antallet dunker som må fram til veibanen for hver gang, øker tvilsomt. Selv om lagringsenhetene øker, vil de stå inntil husene nesten hele tiden.

Returpunkter

– Vi har som sagt heller ikke landet på om vi skal bruke dunker til alt. Det kan bli sekker i stede for dunker. I noen tilfeller kan delvis nedgravde oppbevaringscontainere bli et alternativ. De er ikke så skjemmende.

– Så har vi returpunktene. Selv om vi går for mer kildesortering i hjemmet, er det ikke gitt at alt av punkter forsvinner. I bykjernene kan det være mer hensiktsmessig å opprettholde disse. Borettslag, som vi har mange av, har allerede fellesløsninger. En utvidelse av disse, er fullt mulig.

– Alt dette blir en del av materien vi nå utreder. Alt skal sees i sammenheng. Ingen ting er bestemt, understreker hun.