Sammen med de fire sønnene har han solgt alle aksjene i familiebedriften til Optimeras byggevarekjede Montér. Det betyr at en æra er over for det lokale næringslivet.

Harstad Tidende møter Per og Sønnen Kjetil på et møterom i byggevarehuset på Seljestad. Det er spent stemning i rommet og det er ikke vanskelig å skjønne at de har noe stort å fortelle.

– Det er vemodig, men nødvendig. Vi har solgt familiebedriften, sier de.

Per Strand sier det har vært krevende, men han minner om at mange familiebedrifter har blitt solgt for sent.

– Vi selger ikke for at det går dårlig, men vi ser mørke skyer i der framme. Vi ville ikke hatt muskler til å stå gjennom tøffere tider. De nye eierne er så store at de har muskler til å komme styrket ut av eventuelt endringer i bransjen, tror han.

Så ikke vekstmuligheter i Byggmakker

Per og Kjetil forklarer salget med at de ikke har vekstmuligheter som Byggmakkerkjede. De er inneklemt mellom Storfjord i nord, Narvik og Vesterålen i sør.

– Vi har veldig stor markedsandel i de områdene vi er i, og har derfor ingen mulighet for å vokse. Skal vi ha en fremtid er vi avhengig av vekst. Montér-kjeden har ingen slike begrensninger og derfor mener vi at dette er den riktige kjøperen.

De trekker også fram at Optimera er den klart største aktøren i bransjen, noe som vil gi byggevarehusene bedre betingelser, som igjen vil komme kundene til gode i form av bedre utvalg og priser.

Det var Optimera som tok kontakt med dem for å høre om de var interessert i å selge. Den nye eierne har en omsetning i Norge på 10 milliarder, mens Per Strand-gruppen har én milliard.

Håndtrykket: Asbjørn Vennebo, administrerende direktør i Optimera og styreleder Per Halvard Strand i Per Strand Holding med håndtrykket som besegler avtalen.

Godt fornøyde med prisen

– Vi var ikke på selgeren, men vi kom raskt til enighet. Kjøpesummen er hemmelig, men vi er godt fornøyd med prisen, sier de.

I løpet av februar forsvinner Byggmakkerskiltet på de 13 byggevarehusene i Harstad, Narvik, Tromsø. Tromsdalen, Storsteinnes, Sortland, Hadsel, Andenes, Øksnes, Finnsnes, Bardu, Storslett og Skjervøy.

– Optimera ønsket å ha med Per Strand-navnet videre. De mente dette navnet var et godt merkevarenavn. Derfor blir byggevarehusene å hete Per Strand Montér, sier de.

Per Strand og Kjetil Strand sier de ansatte ikke vil merke noe til denne overdragelsen. I Harstad jobber det 55 personer.

– Optimera sier de vil videreutvikle byggevarehusene, og det kan bli flere ansatte i stedet for færre, sier de.

Mener alvor med kjøpet

Av Montér sin omsetning er 75 prosent mot proffmarkedet, og de tror oppfølgingen og servicen overfor disse vil bli bedre.

– Montér har flotte konsepter på flere områder, og har større muligheter til å utvikle disse. De har en større og bedre organisasjon med flere spesialavdelinger. De er veldig stor på verktøy og arbeidstøy. De produsere takstoler, veggmoduler og tilbyr konstruksjonspakker. De er også langt framme på miljø og forskning, sier de.

For å sikre drift i dagens byggevarehus har Per Strand Eiendom inngått lange leieavtaler med Optimera.

– Dette gjør at vi er sikre på at de mener alvor med dette oppkjøpet og vil satse i denne regionen, sier de.

Per Strand går ut av styreledervervene og vil konsentrere seg mer om Per Strand Eiendom. Kjetil Strand fortsetter som regiondirektør.

Salget må godkjennes

Saken er nå sendt til Konkurransetilsynet som skal godkjenne salget.

– Det er ingenting som tyder på at de vil si nei. Vi regner med at alt skal være i havn i løpet av februar, sier Per og Kjetil Strand.

Per Strand eiendom er ikke med på lasset og utviklingen av tomtefelt vil fortsatt være i familiens eie.

Det har vært en hektisk høst for hele familien, og de er glad salget endelig er i boks.

– I år, som alle andre år, blir det en rolig familiejul, sier de.

Les også

Fransk industrigigant står bak oppkjøpet (HT+)

- Ville selge før det var for sent

Per Strand selger seg ut av Byggmakker

- Per Strand er en unik og veldrevet virksomhet (HT+)

Håndtrykket: Asbjørn Vennebo, administrerende direktør i Optimera og styreleder Per Halvard Strand i Per Strand Holding med håndtrykket som besegler avtalen. Foto: Odd Leif Andreassen