Mottaket hun bor på i Kvæfjord blir lagt ned over nyttår.

Opprørte venner

– Gudissa bare gråter, sier vennen Jostein Eldevik på Borkenes.

Leder i støttegruppen for Gudissa, Per Pedersen, KrF, er opprørt.

– Det er hjerterått hvis Gudissa for ørtende gang må flytte fra det stedet hun har slått rot og skaffet seg et lite nettverk. Den norske stat kan ikke gjøre så mye vondt mot en syk og handikappet gammel dame, sier en engasjert Pedersen.

Den etiopiske kvinnen bodde i mange år i Harstad, blant annet i en liten, kald og trekkfull kjellerleilighet der hun ikke hadde mulighet til å komme seg ut dersom det oppsto brann.

Kasteball

Gleden var stor da Gudissa i fjor høst flyttet fra kjelleren til et 15 kvadratmeter stort rom på tidligere Vågsfjord mottak.

– Her trivdes Gudissa. Hun kunne åpne vinduet og nyte synet av verden utenfor. Her fikk hun gleden og tryggheten tilbake, forteller Pedersen.

Men det varte ikke lenge. Da Vågsfjord mottak ble lagt ned, måtte Gudissa pakke de få sakene hun hadde og flytte igjen. Denne gangen til Borkenes mottak.

– Takket være varm omsorg fra tolken og vennen Debritu Høgaas og Jostein og Ninni Eldevik på Borkenes, så har Gudissa det bra på Borkenes. Men 18. februar neste år legges mottaket på Borkenes ned, og vi frykter hva som skjer hvis Gudissa nok en gang rives opp fra kjente og kjære omgivelser. Det må ikke skje, sier Per Pedersen.

Tragisk

Jostein Eldevik er også svært bekymret. Han beskriver fortvilelsen hos en syk liten etiopisk kvinne som ikke kan snakke et ord norsk, og som er helt avhengig av de hun har rundt seg.

– Her på Borkenes har hun kontakt med folk fra Etiopia som hun kan snakke med. Det betyr mye for henne, sier Eldevik.

Den gamle damen får 2400 kroner måneden å leve for. Det blir i knappeste laget. Familien Eldevik har flere ganger kjøpt inn mat til Gudissa når kjøleskapet har vært tomt.

– Denne saken er bare tragisk. Den flotte gamle damen kastes rundt i systemet. Det er på tide at hun får oppholdstillatelse og en leilighet hvor hun kan skape seg et hjem, sier Jostein Eldevik.

Turid Ingebrigtsen

Vennskap: Debritu Høgaas er venn og tolk. Foto: Frank Roger Roksøy