5. september starter folkehelseuka, og programmet er spekket med helsefremmende aktiviteter.

Kommunen har inngått en avtale med Nordland fylkeskommune om folkehelsearbeid som en følge av Folkehelselovens paragraf 4 som pålegger kommunene å fremme befolkningens helse, trivsel og gode sosiale og miljømessige forhold. Kommunene skal bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse og bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller.

Godt besøk

Evenes kommune arbeider kontinuerlig med dette, og i 2015 ble den første folkehelseuka arrangert. Erfaringene fra fjorårets mange store og små arrangement var så positive at de valgte å gjenta suksessen. I år legges den til første del av september, og på torsdag kveld hadde folkehelsekoordinator Renate Skredlund samlet sine gode hjelpere fra lag og foreninger for å legge siste hånd på programmet.

– Fjorårets arrangement viste at innbyggerne var veldig interesserte, og at særlig de lokale arrangementene var godt besøkt. Kommunen har veldig mange lag og foreninger som gjør et samfunnsnyttig arbeid, men ikke alle er klar over at det de holder på med også er med på å fremme folkehelsa. På dette møtet tar vi en siste sjekk på at det vi tidligere har blitt enige om er klart. Selv om det stort sett er godt voksne folk som har møtt i dag, legger vi vekt på å få med ungdom for å gjøre dem kjent med dugnadsånden som vi har i kommunen, sier folkehelsekoordinatoren.

Bredde og variasjon

Programmet for årets folkehelsemønstring viser stor bredde og variasjon i aktivitetene og legger også vekt på andre ting enn mosjon og sunt kosthold. Det å oppleve å bli inkludert gjennom sosialt samvær kan for mange ha en helsefremmende effekt. For å oppnå dette arrangerer blant annet Evenes ungdomsklubb spillekveld på Liland og felles ungdomsklubb for ETS-ungdommene i kulturskolens lokaler. På biblioteket arrangeres det utstilling og lesestund for barn, og på kommunens sykehjem blir det lesestund og rullatorfestival. Ellers blir det førstehjelpskurs, foredrag om brannvern og sikkerhet i hjemmet og kurs for bilførere i aldersgruppa 65+. Foredraget til lege og kognitiv terapeut Berit Nordstrand har blitt tatt ut av programmet på grunn av dårlig billettsalg.

Trim og sosialt samvær

Flere trimturer har også fått plass på programmet, og Evenes Turlag vil ha så mange som mulig med på tur til Kvantokollen, en firetimers tur som starter ved bygdehuset Solbakken på Tårstad. Kommunens to barnehager er også involvert i folkehelseuka, blant annet med lavvutreff i Liland barnehage. Tirsdag blir det åpen dag i Andersengården med utstilling av bilder fra Galleri Rosa. Uka avslutter med Bogen Sangforening som skal ha friluftskonsert i sansehagen ved Evenes syke- og bygdeheim.