Tirsdag fikk de følgende beskjed: Det er kommet inn forslag i Virksomhetsplanen om nedleggelse av begge avdelingene ved Fauskevåg barnehage, først med en avdeling i 2016 og den siste i 2017.

Forslaget skal sluttbehandling i kommunestyret 17. desember i år. Begrunnelsen er at antall barn med rett til plass i barnehagen er sterkt nedadgående. Det er en påstand som foreldrene tilknyttet barnehagen ikke kjenner seg igjen i.

Nå reagerer de sterkt, og mener det er trist at bygda i verste fall legges død.

– Skuffende

I påvente av ny barnehage i Sørvik ble Fauskevåg barnehage åpnet som et midlertidig tilbud. Barnehagen fikk dispensasjon for videre drift. I dag er 26 barn fordelt på to avdelinger. Den nye barnehagen var ferdigprosjektert, men ble skrinlagt.

– Løftet var en ny barnehage som nå ikke ser ut til å bli noe av. I tillegg foreslås det å legge ned Fauskevåg barnehage. Det er utrolig skuffende, sier Jannike Dyrhaug.

Hun mener det virker som om politikerne har glemt hvor langt Harstad kommune strekker seg geografisk .

– Ved å legge ned barnehagen utelukkes barnehageplasser for mange innbyggere. Det virker som vi har blitt glemt. Gulrøtter kastes ut til stadighet, men det blir ikke tilrettelagt på noen måte for bygdene, påpeker Dyrhaug.

– Bygd i vekst

I en e-post til de foresatte ved barnehagen fremgår det at alle med rett til barnehageplass også vil få det i framtiden. Det vil ifølge foreldrene innebære en barnehage langt unna hjemmet.

Nedleggelsen begrunnes med for høye driftskostnader. I tillegg kommer det frem i meldingen  fra kommunen at det ventes færre barn i årene fremover.

– Det er ingen garanti for at det kommer færre barn hit i årene fremover, sier Yngvild Havnen Bruun.

Hun ser stor fordel ved å la datteren gå i en litt midre barnehage i bygda.

– Jeg gjorde et bevisst valg da jeg søkte mitt barn inn i Fauskevåg barnehage. Tryggheten ligger til rette der.

Dyrhaug mener stadig flere velger å flytte til bygda. Hun setter spørsmålstegn ved begrunnelsen for forslaget om nedleggelse.

– Det er ingenting som tilsier færre unger, sier hun.

– Det er ikke mange år siden kommunen anslo grunnlaget så stort at de besluttet å bygge ny barnehage. Nå har de snudd på flisa, og legger helt andre forhold til grunn - nemlig at det blir færre folk.

– Må inn på teppet

Line Persson er også en av foreldrene som tilhører Fauskevåg barnehage. Hun mener kommunen setter en stopper for at folk bosetter seg i bygdene ved å legge ned barnehager og skoler i distriktet.

– Det er nesten skummelt å søke seg til barnehager utenfor sentrum, for man vet ikke hva som skjer, sier Persson.

Foreldreleder i barnehagen, Anders Bråten følger opp hennes tanke:

– Politikerne må inn på teppet og legge fram hvordan barnehagedekningen vil bli og forklare hvor det skal bygges nye barnehager.

– Det er mange som flytter hit som ikke har tilhørighet her. Det blir bare flere og flere. Jeg skulle ønske kommunen tilrettela for den veksten vi opplever her, avslutter Dyrhaug.

Det lot seg ikke gjøre å få kommentar fra ansvarlig hold i kommunen onsdag kveld.

SAMLET: Foreldre og barn tilknyttet Fauskevåg barnehage reagerer sterkt på forslaget som nylig kom frem om nedleggelse av barnehagen. Foto: Åse Hjelvik