I forrige uke snakket vi med en kvinne som lurte på om det lille insektet hun hadde funnet var en flått. Etter mange hjelpsomme innspill fra dere lesere fikk vi svaret.

Denne uken fant Torkil Nordli noe som faktisk er et eksemplar av det fryktede krypet som vi ennå ikke er helt vant til i Nord-Norge.

- Jeg skulle neste dag ha trafikktentamen og fikk ikke sove. Jeg begynte å gi hunden min Odin litt kos og merket da en stor kul på nedre del av halsen, sier han.

Det endte med full panikkmodus for Nordli som aldri før har sett flått i Harstad.

Fant løsningen selv

Flåtten var oppblåst av blodet den hadde sugd ut av hunden.

- Det er virkelig ufyselige skapninger. Jeg har tidligere erfaring med flått fra Sverige, sier Nordli som bor på Sandtorg.

Etter å ha ringt veterinær døgnvakt fikk han råd om å vente til dagen etterpå og ta hunden til veterinær. Men etter å ha undersøkt saken på Folkehelseinstituttets nettsider bestemte han seg for å gjøre det selv.

- Det gikk heldigvis veldig fint. Hele dyret kom ut, sier Nordli.

Etter å ha først blitt forskrekket, er Nordli nå mer rolig innstilt i forhold til flåtten.

- Det ble storm i vannglass. Jeg fikk i dag snakket med veterinær og fikk lære mer om insektet. Flåtten må sitte i en god stund for at man blir syke, og få blir smittet. Det virker som om dette er noe vi må lære å leve med framover, sier han.

På kanin og hund

Også flere andre melder på Harstad Tidendes facebook-side at de har funnet flått i Harstad denne sommeren:

- Kaninen vår ble bitt av en flått for 14 dager siden. Vi bor på Kilhus, sier Trude Ballari.

Vigdis Aspenes sier at hun fant en på hunden for to dager siden i Sørvika.

Ikke overraskende

Arne Claus Nilssen er professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø. Han forteller at det er gjort flere flåttfunn så langt nord som Finnmark. Insektet er spredt over hele Nord-Norge, og da særlig i kyststrøk, men er få i antall. Det er likevel ikke overraskende å finne arten i Harstad-området i dag, mener professoren.

- For 20-30 år siden fant en veterinær flått på en hund i Skånland. Det er blant de tidligste funnene av i Harstad-regionen som jeg vet om. Det likevel ikke utbredt her i området. På Sørlandet kan hunder gå gjennom gresset og komme tilbake med et titalls flått på seg, sier Nilssen.

Flåtten biter seg som oftest fast på hunder og katter, og sjeldent på mennesker. Noen kan være bærere av borreliabakterien. Den er mest utbredt, men ifølge Nilssen finnes det også andre bakterier som kan være like farlige.

- Om den har med seg de farlige smittestoffene er usikkert, men det er ikke så veldig vanlig.

Flåtten kan ikke fly, så den blir alltid fraktet hit, sier Nilsen. Den kan blant annet sette seg på trekkfugler som flyr nordover. Professoren forteller at han ikke har hørt om mange tilfeller av flått i Troms hittil i år.

- Nå er flåtten bitteliten. Det er gjerne lenger utover sommeren at vi hører om tilfeller av flått på husdyr.

Flåtten har sugd til seg blod fra hunden og este ut. Professor i Entomologi Arne Claus Nilssen sier at han ikke er overrasket over at man finner flått i Harstad. Foto: Privat