Det store spørsmålet under rettssaken mot mannen i 30-årene som drepte sin mor 23. februar i fjor handlet ikke om skyld.

Mannen erkjenner at han slo moren til døde i deres hjem i Fauskevåg, men han kan ikke straffes for dette siden han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Rettssaken denne uken i Nord-Troms tingrett handlet derfor om mannen skal dømmes til tvunget psykisk helsevern.

På rettssakens siste dag snudde aktor, og sa at han ikke følger tiltalen og at han dermed ikke søker tvunget behandling.

Snuoperasjonen kom som resultat av rettspsykiaternes vitnemål samme. Der konkluderte de med at det ikke er en nærliggende gjentakelsesfare.

– Gjentakelsesfaren må være aktuell og reell. Her må jeg støtte meg på de sakkyndige som sier at dette ikke er tilfelle, sier aktor Torstein Hevnskjel.

Han understreker at det er dommerne som til sist avgjør om mannen i 30-årene skal frikjennes.

– Er glad

Advokat Tom Ovesen sier at hans klient først og fremst er glad for at rettssaken er over.

– Han er fornøyd med at det har vært en ryddig og god prosess. Alt som var viktig har kommet fra.

Ovesen sier at han støtter aktors avgjørelse om å ikke be om tvunget behandling.

– Da overlegen på Åsgård og begge rettsoppnevnte sakkyndige ikke mente at det var en reell fare for alvorlige straffbare handlinger, så skal han ikke dømmes, sier Ovesen.

– Noen vil kanskje reagere på at en mann som innrømmer å stå bak handlingene som har drept en person går fri. Hva vil du si til dem?

– Vi har et system der det krever skyld for å bli straffet. Er man ikke tilregnelig kan man ikke dømmes til fengselsstraff. Et alternativ er institusjon, men det må da være nærliggende fare for nye, alvorlige straffbare handlinger. Men nå må vi vente på rettens dom. De står fritt til å dømme slik de vil, men jeg vil bli overrasket om han dømmes til tvunget helsevern.

Hadde flere samtaler

Under tredje og siste dag av rettssaken fikk de rettsoppnevnte psykiaterne Knut Waterloo og Erlend Bugge ordet. De har fulgt hele rettssaken og den tiltalte over lengre tid.

De fortalte at den tiltalte var aggressiv under de første samtalene.

– Han var springende i tema under samtalen og snakket en del om mytiske temaer, som mayakalenderen, stjernetegn og gamle Egypt, rapporterte NRK fra salen.

Tidligere er det kjent at tiltalte har slitt psykologisk siden han var barn. Selv har han forklart at han i barndommen slet med depresjoner. I 2011 ble tiltalte diagnostisert med en bipolar lidelse. De sakkyndige er enige med denne vurderingen. De mener hans tilstand er livslang, men at det ikke er nærliggende fare for alvorlige handlinger.

Aktor Hevnskjel sier at folk kanskje vil spørre hvorfor påtalemyndigheten reiste saken i utgangspunktet.

– Dette skjedde fordi det ved tiltaletidspunktet var usikkerhet rundt tiltaltes tilstand. De sakkyndige mente at faren for gjentakelse var lav, men usikkerheten den gang gjorde at vi ønsket en omstendig prosess.

Vil i behandling

Den tiltalte vil, hvis han frifinnes, fortsette behandlingen i Tromsø, opplyser Tom Ovesen.

– Han er innstilt på å være i behandling. Han har sagt at han ønsker å være der på ubestemt tid.

Dom i saken er ventet 12. februar. Etter dette er det ankefrist, noe som betyr at den tiltalte i praksis kan være fri til å gjøre hva han vil i slutten av måneden.

FORSVARER: Advokat Tom Ovesen sier at han blir overrasket hvis retten ikke følger aktors anmodning om å frikjenne hans klient. Da vil han kunne være fri i slutten av måneden.