Det endte med plagiatanklager og hans utstilling «Vitamin til folket» på Café De 4 Roser. Det var iHarstad som omtalte plagiatanklagene først.

Den tidligere marinejegeren er amatørkunstner og helt fersk i dette gamet. Etter plagiatanklagene legger han seg langflat og strekker armene i været.

– Jeg trodde at jeg var innenfor, men her har jeg ikke vært det. Jeg ser at jeg burde ha satt et mer personlig preg på noen av verkene mine, sier Johansen.

Cato Bye Johansen sitt bilde til venstre og Anton Surkov sitt bilde til høyre. Foto: Morten Hagen/Anton Surkov

Gjorde raskt endringer

– Hva har du gjort etter du ble gjort oppmerksom på plagiatanklagene?

– Da jeg så at noen av verkene lå for nært fotografiet som jeg har latt meg inspirere av da jeg tegnet, gjorde jeg raskt endringer på de omtalte verkene slik at de ligger innenfor i forhold til opphavsrett og verkshøyde. Jeg krediterte også inspirasjonskilden på beskrivelsen under bildene, sier Johansen.

Johansen sier endringene ble gjort allerede dagen etter han ble gjort kjent med dette.

– Jeg har også tatt kontakt med de jeg har sett meg nødt til å ta kontakt med for å sørge for å gjøre dette på en ryddig måte, inklusive de som har kjøpt bilder, sier Johansen.

Johansen har også ringt til kulturhussjef Bjørnar Mikkelborg ved Galleri Ofoten, der de har blitt enige om at utstillingen i Narvik utsettes.

PLAGIATANKLAGER: Kunstneren Cato Bye Johansen legger seg flat. Nå har han endret verkene sine. Foto: Morten Hagen

Fikk svar fra Anton

Ett av bildene som var for nært opp mot foto, var tatt av fotografen Anton Surkov.

– Jeg har også vært i kontakt med Surkov, som har vært inspirasjon for et av verkene som lå for nært originalen. Jeg må presisere her at jeg ikke har tjent penger på verk av Surkov, sier Johansen.

MELDING: Cato Bye Johansen fikk svar fra Anton Surkov. Foto: Morten Hagen

Cato sendte følgende melding til Anton:

«Hei Anton, Først og fremst må jeg si at jeg synes bildene dine er inspirerende. Jeg jobber i kull, tegnepenn og pastellfarger. Jeg er helt ny i kunstsegmentet, jeg driver ikke med dette for å leve og er derfor en amatør.

Nylig har jeg hatt en utstilling i hjembyen min. Jeg brukte et av bildene dine som inspirasjon for arbeidet mitt og brukte kullteknikker for å gjøre jobben. Jeg ble varslet om at akkurat dette stykket på den tiden skulle nærme bildet ditt uten å legge til et nytt og originalt preg på tegningen, og endret det umiddelbart i samsvar med norske standarder.

Jeg krediterte deg også under det endrede stykket på utstillingen for å avklare hvem som er inspirasjonskilden, også i henhold til norske standarder. Videre må jeg understreke at det ikke ble solgt verk av varianten som anses å nærme bildet ditt, så jeg har ikke tjent noen penger på dine vegne. Jeg er en fersk amatør i kunstverdenen og har lært mye. Beklager bryderiet. Cato»

Svar fra Anton: «Hei, takk for at du ga beskjed! Jeg er selv en kunstner, og jeg forstår deg!!!

Ha en fin dag!»

Harstad Tidende har vært i kontakt med Anton Surkov, som synes det var fint at Johansen tok kontakt med han og forklarte sin versjon.

Her er to av de seks bildene Johansen ble anklaget for å plagiere. Da bildene er for nært opp til originalen. Foto: Morten Hagen

Nybegynnerfeil

– Kravene som jeg nå har satt meg godt inn i, er at du kan gjerne hente inspirasjon fra andre kunstutøvere så lenge du setter ditt preg på verket og tilfører verket noe originalt og nytt, sier Johansen.

Han sier videre at i tillegg må man kreditere inspirasjonskilden under verket på veggen, noe han nå har gjort.

– Dette burde jeg satt meg bedre inn ifra starten av. Jeg tar læring av mine feil, og skal sørge for at denne nybegynnerfeilen ikke gjentar seg. Jeg skal holde meg langt innenfor om jeg får lyst til å ta opp tegnesakene igjen, avslutter Johansen.

Slik ser bildene ut etter Johansen har gjort sine endringer. Foto: Cato Bye Johansen