Martin Arctander Fjellheim Olsen fra Støyperiet Cars & coffee fikk med seg Tony Griff Pettersen fra Elvegård fjordcamp, og sammen arrangerte de Balteskard Hillclimb i 2023. Dette er det største vinterarrangementet i Tjeldsund kommune.

– Tilbakemeldingene var at deltakere og publikummere var fornøyd. Da kan vi trygt si at det var en suksess, i tillegg til at rundt 1.400 mennesker tok turen til Elvegård fjordcamp for å oppleve bakkeløpet i fjor, sier Fjellheim Olsen.

Løpsdatoen for årets arrangement er satt til 6. april. Da skal det kjøres, lover Fjellheim Olsen.

– Årets bakkeløp blir en måned senere enn i fjor, og det med tanke på at sola skal varme i fjordcampen, sier han.

Snøscooterførerne hopper opp mot 20 meter på tur opp mot toppen av bakken. Foto: Odd Leif Andreasen

Fjellheim Olsen mener at området ved Elvegård fjordcamp egner seg godt til å kjøre bakkeløp, i tillegg til at de har alle fasiliteter tilrettelagt for et slik arrangement.

– Balteskard Hillclimb hadde 63 deltakere på startlisten i fjor. Etter tilbakemeldingene vi har fått, ser vi for oss at det vil stille rundt 100 deltakere til start i år, sier han.

Mange av deltakerne er langveisfarende. Til årets arrangement kommer det scooterførere fra Kirkenes i nord til Trøndelag i sør. I tillegg kommer det deltakere fra både Sverige og Finland.

Full gass og høye hopp opp Balteskardet. Foto: Odd Leif Andreasen

Drar det litt lengre

Fjellheim Olsen røper at de har mange nye planer for årets arrangement, dette for å gjøre det mer underholdende for publikum og utøvere.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger, slik at vi også kan forbedre arrangementet. Blant annet skal vi sette opp en storskjerm slik at publikum skal få deltaker-informasjon, og oppdaterte løpstider. Vi planlegger også et live-studio i startområdet med streaming av løpet, sier Fjellheim Olsen.

Parkeringsplassen til arrangementet er oppe ved fylkesveien, og derfor setter arrangøren opp en shuttlebuss som vil frakte publikum til og fra startområdet.

– Det er noe vi håper vil gjøre de enklere for flere å komme seg til og fra løpsområdet, sier han.

Foto: Odd Leif Andreasen

Bakkeløp for snøscootere

Hillclimb er bakkeløp for snøscootere. Løypen de skal kjøre er 1.100 meter lang, og har en stigning på 200 høydemeter. Hillclimb utøves i motbakke med dels naturlige og spesiallagde hinder. Konkurransen går ut på å komme raskt gjennom hindrene, og til toppen på kortest mulig tid.

Det er mye som skal klaffe, men etter siste ukes snøfall får arrangøren nok snø til å bygge løype. Arbeidet starter de med tre uker før løpsstart.

– Vi jobber med å få en verdenskjent scooterfører som trekkplaster til årets arrangement, men det må vi få komme tilbake til når alt er klart, avslutter Fjellheim Olsen.

Foto: Odd Leif Andreasen